c S

Pahor: Ne podpiram zamenjave vodstva agencije za upravljanje naložb

19.04.2011 07:56 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Razmišljanj o zamenjavi upravnega odbora in nadzornega sveta agencije za upravljanje kapitalskih naložb ne podpiram, je danes zatrdil premier Borut Pahor. Po njegovih besedah bi vlada s poseganjem v odločitve agencije povzročila veliko zmedo tako na domačem kot na tujih finančnih trgih.

Z ustanovitvijo agencije je vlada naredila revolucionaren korak, je danes po srečanju ob obisku vodje skupine socialistov v Evropskem parlamentu Martina Schulza v Ljubljani ocenil Pahor. "Agencija ima seveda nekaj otroških bolezni, ki jih ne pripisujem upravi in ne nadzornemu svetu. So na nek način posledica dejstva, da smo radikalno spremenili način upravljanja s kapitalskimi deleži države," je pojasnil Pahor.

Prej se je po njegovih besedah v tem peskovniku igrala strankarska politika, zdaj pa v njem deluje neodvisno telo, se je Pahor odzval na novinarsko vprašanje, ali podpira zahtevo ministrice za gospodarstvo Darje Radić, da vlada tudi zaradi delovanja agencije v zvezi z dokapitalizacijo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) DZ predlaga razrešitev vodstva agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Upravni odbor in nadzorni svet agencije sicer morda nista imuna na "kakšne interese, priporočila ali tihe nasvete kogarkoli", se zaveda Pahor, vendar pa za razliko od vlade to ni politični organ. Agencija se je v primeru NKBM odločila, kot se je, poudarja premier. "In mislim, da bi naredili veliko zmedo na domačem in na tujih finančnih trgih, če bi vlada kakorkoli posegala v to odločitev."

Pahor se je sicer danes na temo dokapitalizacije NKBM sestal z vodstvom agencije, so potrdili tudi na agenciji. "Agencija je predsednika vlade informirala o svoji odločitvi in pri tem utemeljila pravne ter ekonomske razloge za svojo odločitev sodelovanja pri dokapitalizaciji NKBM," so pojasnili v kratki izjavi.

Tudi Pahor je priznal pogovore ter ocenil, da ima agencija za svojo odločitev razloge in tudi pravno osnovo. Sam bi si želel, da v Sloveniji nimamo več kot ene banke v državni lasti, če je to res nujno potrebno. "Sicer pa sem mnenja, da je v obeh bankah dovolj, če država zadrži kontrolni delež," je pojasnil in zatrdil, da Slovenija potrebuje tuje investicije tudi v bančni sistem.

Tako bo, ko bo narejena sektorska politika za področje financ, Pahor osebno zagovarjal transparenten proces prodaje večinskega deleža v NKBM. Pa tudi glede NLB bo potrebno po njegovih besedah v parlamentu enkrat razčistiti, "ali je to res tista srebrnina, ki je ne prodamo niti takrat, ko se izkaže, da ni tako sijoča, kot se zdi na prvi pogled".

"Mi potrebujemo banko, ki je dobra banka, ne domača banka. Seveda je idealno, če bi imeli dobro domačo banko," pravi Pahor. Vendar je po njegovih besedah - če in v kolikor nismo sposobni z dokapitalizacijami ustvariti pogojev, ko bi prek državnega lastništva banke uspevali dobro poslovati z njo in ustvarjati dobiček - čas, da vsaj za določen čas "pokličemo tujega investitorja, ki naj uredi stvari v banki tako, da bomo imeli dobro banko, ki ne bo postala čez nekaj let hranilnica, ampak ki bo razširila svojo dejavnost v regionalnem prostoru."

Ministri in predsedniki koalicijskih strank sicer menda na današnjem sestanku razpravljajo tudi o zahtevi Radićeve, da vlada DZ predlaga razrešitev vodstva agencije. Radićeva je bila večkrat kritična do ravnanja agencije, nazadnje ob odločitvah agencije glede dokapitalizacije Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Ob neenotnih stališčih znotraj vlade glede vprašanja, ali naj država sodeluje v dokapitalizaciji in ohrani večinski delež v banki, in odsotnosti strategije upravljanja državnih naložb se je agencija odločila za ohranitev večinskega deleža.

Ker v proračunu za to ni zagotovljenih sredstev, je agencija prednostno pravico države za vpis novoizdanih delnic NKBM prenesla na družbe Gen Energija, Elektro Slovenija (Eles) in Pošta Slovenije. Radićeva trdi, da je agencija obšla vlado ter da odločitev ni v skladu s sektorsko politiko za energetiko in da bi lahko povzročila škodo v teh treh družbah. Agencija nasprotno trdi, da te družbe nimajo težav z likvidnostjo in da sodelovanje pri dokapitalizaciji NKBM ne bi vplivalo na njihovo poslovanje.

Na Pahorjeve besede se je danes v DZ odzval minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ki je besede Radićeve označil za v celoti utemeljene. "Ravnanje agencije, ki je očitno sponzorirano s strani ministrstva za finance, je neodgovorno ravnanje, je škodljivo ravnanje, je v nasprotju s tem, o čemer in kako je vlada razpravljala," je poudaril.

Po njegovem mnenju se je agencija "odločila, da bo sledila neki netransparentni logiki še ne narejeni sektorske politike za področje finančnega sistema in pri tem gladko šla preko vseh prioritet, ki so bile usklajene in dorečene znotraj sektorske politike za področje energetike". "Predsednik vlade se tu zelo moti," je poudaril Golobič. Zaradi tega in nekaterih drugih zadev je Golobič za torek tudi predlagal poseben sestanek na ravni koalicije, ki se bo po njegovih besedah tudi zgodil.