c S

Pahor se ne strinja z oceno o nedelovanju pravne države

19.04.2011 07:54 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor se, kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, zaveda, da je delovanje pravne države izjemnega pomena, in temu po njegovih besedah vlada namenja izjemno pozornost. Premier se tudi ne strinja z oceno, da preiskovalni organi in organi pregona ne delujejo.

Jakob Presečnik (SLS) je v poslanskem vprašanju opozoril, da se v Sloveniji soočamo s krizo moralno-etičnih vrednot. Ob tem ugotavlja, da politika in vodilni funkcionarji države in državnega aparata dajejo tej problematiki slabo popotnico. Premier Pahor se po njegovi oceni neustrezno odziva na zelo jasne in očitne konflikte interesov.

Zato je Pahorja vprašal, kdaj in kako bo z zgledom in ravnanjem "tlakoval pot nazaj k takšnemu stanju slovenske države, družbe in njega duha, da bodo država in njene inštitucije zopet deležne zaupanja in bodo pravna država ter moralno-etične vrednote zopet postale vodilo naše skupne prihodnosti".

Predsednik vlade se, kot je dejal v odgovoru, zaveda, da je delovanje pravne države izjemnega pomena, in temu po njegovih besedah namenjajo izjemno pozornost. Poudarja, da so v njegovem kabinetu vseskozi sproti in takoj reagirali na opozorila in predloge tako računskega sodišča kot protikorupcijske komisije.

Premier se ne strinja z oceno, da preiskovalni organi in organi pregona ne delujejo. Kot pravi, je v letu 2010 policija obravnavala in zaključila s kazensko ovadbo 71 kaznivih dejanj korupcijske kriminalitete. Poleg tega je bilo obravnavanih 14 kaznivih dejanj z elementi korupcije. Na pristojna državna tožilstva je bilo podanih sedem kazenskih ovadb za kaznivo dejanje nedovoljeno sprejemanje daril, pet za kaznivo dejanje nedovoljeno dajanje daril, 26 za kaznivo dejanje jemanja podkupnine, 22 za kaznivo dejanje sprejemanja koristi ter tri za kaznivo dejanje dajanje daril za nezakonito posredovanje.

Na področju gospodarske kriminalitete se je v letu 2010 obseg obravnavane in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete povečal za 41 odstotkov, še navaja Pahor.

"Dostikrat mi ljudje rečejo, zakaj ne zaprete tri, štiri ljudi, ki so nepošteno prišli do bogastva," pravi Pahor in poudarja, da to ni naloga vlade. "Naloga vlade je, da opravi to, kar je v luči njene pristojnosti, in to tudi delamo. Naloga sodišča je, da potem prepozna naše predloge za primerne in ovadbe potrdi ali pa jih ovrže," še opozarja premier in dodaja, da je to pravna država.

Dodaja še, da ministrom nikoli ne daje navodil glede sankcioniranja morebitnih nepravilnosti. Tako tudi ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan ni imela drugih navodil, "razen mojega pričakovanja, da vse, kar meni, da je bilo nepravilno ali nezakonito, primerno uredi ona ali organi pregona, in da se hkrati posveti nalogam za njeno prihodnje delo".