c S

Hrvaška desnica zahteva ustavitev pogajanj z EU

19.04.2011 07:51 Zagreb, 18. aprila (STA) - Hrvaška stranka prava (HSP) je danes napovedala, da bodo v torek v središčih vseh županij začeli zbirati podpise pod peticijo, v kateri bodo od vlade zahtevali prekinitev pogajanj z EU do parlamentarnih volitev. Predsednik HSP in njen edini saborski poslanec Daniel Srb je ob tem dejal, da bodo zahtevali tudi prekinitev pregona hrvaških veteranov.

Srb je napovedal, da bodo s peticijo od vlade zahtevali, naj pokliče hrvaške veleposlanike v državah članicah EU na posvetovanja v Zagrebu, premierka Jadranka Kosor pa naj se nujno sestane z veleposlaniki držav EU, ki so akreditirani v Zagrebu. HSP med drugim pričakuje, da bo vlada zahtevala tudi izredno sejo Varnostnega sveta ZN, na kateri naj bi pojasnili značaj hrvaških vojaških operacij Nevihta in Blisk.

Pravaši zahtevajo tudi razveljavitev zakona o splošni amnestiji in njegovo revizijo, obtožnice proti odgovornim v Srbiji za trpinčenja Hrvatov v srbskih koncentracijskih taboriščih ter ustanovitev komisije, ki bo ugotovila, kdo je odgovoren za predajo transkripta s srečanja hrvaškega političnega in vojaškega vrha na Brionih Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v bivši Jugoslaviji.

Srb je ocenil, da je vlada zamudila s svojo napovedano diplomatsko pobudo, s katero namerava pomagati hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču, ki sta bila minuli petek na haaškem sodišču obsojena na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta.

HSP je edina hrvaška parlamentarna stranka, ki odprto nasprotuje članstvu Hrvaške v EU. Hrvaška vlada je napovedala, da bodo redne parlamentarne volitve do konca letošnjega leta, sicer pa jih lahko razpišejo do marca 2012.