c S

Poplazu sodišče ni odpravilo pripora

18.04.2011 15:06 Celje, 18. aprila (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču so danes med obravnavo zoper 50-letnega Bojana Poplaza, ki je obtožen, da je septembra lani na vhodnih vratih v upravno stavbo Vegrada podtaknil bombo, zaslišali balističnega izvedenca Franca Sabliča in kriminalističnega inšpektorja Aljaža Žbogarja. Višje sodišče pa ni podprlo zahteve za odpravo pripora za Poplaza.

Sablič je pojasnil, da je bila na vhodnih vratih Vegrada tempirana zelo nevarna eksplozivno-zažigalna naprava, ki bi lahko ob napačnem gibu ali padcu na tla eksplodirala. Preiskovalci pa so s preiskovalnim metodami ugotovili, da se biološke sledi, ki so jih odkrili na izolirnem traku, s katerim je bilo eksplozivno telo pritrjeno na vhodna vrata Vegrada, ujemajo s Poplazovim DNK.

Sodišče sicer še ni prejelo odgovora varnostne službe, ali je imela dovoljenje za snemanje poslovnih prostorov Vegrada. Poplazov zagovornik Boštjan Verstovšek je na marčni obravnavi namreč od sodišča zahteval, da kot dokaz iz postopka izloči posnetke nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način. Po pojasnilih Poplazove obrambe na vhodnih vratih Vegrada ni bilo nalepke, ki kaže, da je objekt pod videonadzorom. Sojenje Poplazu se bo nadaljevalo 10. maja z nadaljnjim zaslišanjem izvedencev.

Tožilstvo Poplazu, ki je na marčni obravnavi dejal, da nikoli ni delal v Vegradu, z njim ni bil nikoli povezan in krati zanikal, da bi bombo sam izdelal ter jo nastavil, očita kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja in eksploziva ter prometa z njima ter kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Za omenjeni kaznivi dejanji je zagrožena več kot 10-letna zaporna kazen.

Po podatkih tožilstva naj bi Poplaz, ki je že od aretacije v priporu, sam izdelal ročno bombo in jo osebno v noči na 1. september 2010 namestil na vhodna vrata v Vegradu. Bomba se ni aktivirala.

Med hišno preiskavo na domu osumljenega na Ostrožnem pri Celju so policisti na računalniku osumljenca našli dve fotografiji Vegrada, zasegli so mu tudi nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in druge predmete. Prav tako naj bi našli dokaz, da je Poplaz več mesecev prek interneta spremljal dogajanje v velenjskem gradbincu.

Poplaza so v preteklosti že obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z eksplozivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

Osumljenec je iz pripora pisal prijateljem in pri tem ostro zanikal navedbe policije, da ima nasilno preteklost. Po njegovih besedah je bil v Sloveniji kaznovan dvakrat. Priznava pa, da je pred leti desetletje preživel za rešetkami v Nemčiji, vendar trdi, da po krivem.