c S

Materialni oškodovanci II. svetovne vojne opozarjajo na neurejen status

18.04.2011 15:05 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Upravi odbor Združenja materialnih oškodovancev okupatorjev druge svetovne vojne opozarja, da materialni oškodovanci okupatorjev druge svetovne do sedaj niso prejeli odškodnine in da njihov status tudi ni pravno urejen. Kot so danes sporočili, so zaradi pasivnosti države sklenili to vprašanje internacionalizirati.

Upravni odbor omenjenega združenja (formalno je bilo ustanovljeno leta 2001), ob tem ugotavlja, da je bila različnim skupinam depriviligiranih oseb (taboriščniki, izseljenci, mobiliziranci v nemško in italijansko vojsko, izbrisani itd.) povrnjena odškodnina v različnih oblikah.

Oškodovanci okupatorjev druge svetovne pa, opozarjajo v združenju, doslej odškodnine niso prejeli in njihov status tudi ni pravno urejen. Na to je po njihovih navedbah že večkrat opozoril varuh človekovih pravic, ki je tudi terjal zakonsko ureditev tega vprašanja.

Pri tem v združenju navajajo, da je bivša SFRJ odškodnino okupatorskih držav, katere temelj so bile individualne prijave oškodovancev, vsaj delno prejela. "Slovenija kot njena pravna naslednica pa je dolžna vprašanje materialne vojne škode okupatorjev druge svetovne vojne zakonsko urediti in kot demokratična država delovati v interesu vseh njenih državljanov, tudi materialnih oškodovancev," poudarjajo v združenju.