c S

V večstranski pobot skupaj prijavljeno za 1,4 milijarde evrov obveznosti

18.04.2011 15:11 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Skladno s pravili, ki urejajo večstranski pobot, je svoje obveznosti v skupnem znesku 1,402 milijarde evrov prijavilo 21.344 dolžnikov. Od tega je bilo 95,9 odstotka obveznosti prijavljenih v obvezni pobot, 4,1 odstotka pa v prostovoljni pobot, je na svoji spletni strani objavila Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Medsebojna zadolženost poslovnih subjektov se je v prvem večstranskem pobotu, ki ga je Ajpes skladno z zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih izvedel konec minulega tedna, zmanjšala za skoraj 90 milijonov evrov.

Med gospodarskimi družbami je glede na njihovo velikost svoje obveznosti prijavilo 23 odstotkov vseh mikro družb, 62 odstotkov vseh majhnih družb, 64 odstotkov vseh srednjih družb in 57 odstotkov vseh velikih družb (skupaj 26 odstotkov vseh družb).

Vsaj del obveznosti je v tem krogu uspelo pobotati 10.485 ali 49,12 odstotka dolžnikom, ti dolžniki pa so pobotali skupaj 89,98 milijona evrov, je Ajpes še zapisal na svoji spletni strani.

Z ministrstva za finance so sporočili, da so rezultati pozitivni in da jih sprejemajo z zadovoljstvom.

"Na ministrstvu za finance želimo ob tem izraziti priznanje Ajpes za učinkovito operativno izvedbo tega izredno zahtevnega projekta, obenem pa pozivamo vse dolžnike, ki iz različnih razlogov svoje obveznosti niso uspeli prijaviti že v prvi razpisani obvezni pobot, naj to storijo čim prej in s tem zagotovijo svojo udeležbo v naslednjih razpisanih večstranskih pobotih," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V prvem obveznem pobotu medsebojnih obveznosti podjetij so morali v skladu s pred kratkim uveljavljenim zakonom sodelovati vsi dolžniki, ki zamujajo s plačilom svojih obveznosti. Dolžniki bodo lahko obveznosti, s katerimi so prišli v zamudo še pred uveljavitvijo zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, prijavili tudi v naslednji krog obveznega pobota.

Pobote bo zaenkrat izvajal Ajpes, in sicer praviloma vsak drugi petek v mesecu, pozneje pa namerava vlada izvajalca izbrati na javnem razpisu.