c S

Zalar na GZS poudaril pomen alternativnega reševanja delovnih sporov

18.04.2011 13:07 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Minister za pravosodje Aleš Zalar je danes na posvetu Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) poudaril, da je projekt alternativnega reševanja delovnih sporov nacionalnega pomena, še zlasti ker so vanj vključene širše delodajalske organizacije in združenja.

Alternativne oblike reševanja gospodarskih in delovnih sporov namreč lahko po ministrovih besedah pomenijo ne le hitrejši in cenejši, ampak tudi na splošno ustreznejši način reševanja sporov. Ob tem je poudaril, da trenutna gospodarska recesija povečuje število različnih vrst sporov med podjetji in posamezniki.

"Gospodarski spori so lahko resno poslovno tveganje za podjetja in podjetnike. Ti spori ogrožajo dobre poslovne odnose in obseg poslovanja. Sodni spori delodajalce še dodatno obremenjujejo, zanje pomenijo poslovno tveganje, za delavce pa je lahko to grožnja njihovi socialni varnosti. Ti spori torej posegajo v eno najbolj občutljivih področij človekovega življenja," je dejal minister Zalar.

Alternativno reševanje sporov pri tem ponuja možnosti, ki v Sloveniji še niso dovolj izkoriščene, je dejal minister Zalar in dodal, da se je ministrstvo za pravosodje pospeševanja uporabe različnih oblik alternativnega reševanja sporov in večanja njihove kakovosti med drugim lotilo tudi z ustanovitvijo Sveta za alternativno reševanje sporov, pripravo zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov in pripravo listine o alternativnem reševanju sporov.

Zalar je to dejal na rednem letnem posvetu za podjetja in strokovnjake v sodelovanju s projektom Alternativno reševanje delovnopravnih sporov s podporo socialnega dialoga (ARDS 2009 - 2011), ki sta ga organizirali GZS in Stalna arbitraža pri GZS.

Gre za skupni posvet Stalne arbitraže pri GZS in dvoletnega projekta ARDS, katerega nosilec je GZS, deležniki pa so socialni partnerji, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Posvet obravnava vprašanja, pomembna za prakso podjetnikov, odvetnikov, strokovnjakov in drugih uporabnikov alternativnih načinov reševanja gospodarskih in delovnih sporov.