c S

Duša Trobec Bučan odhaja po opozarjanju na domnevne nepravilnosti

18.04.2011 13:07 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Duša Trobec Bučan je na ministrsko mesto prišla s podporo stranke DeSUS, pred tem pa je bila na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) že državna sekretarka. Kot ministrica je javnost med drugim razburila z opozarjanjem na domnevne nepravilnosti pri izvajanju t.i. pomurskega zakona in financiranja gradnje stadiona Stožice.

Duša Trobec Bučan je takoj ob nastopu ministrskega položaja javnost presenetila z napovedjo še enega poskusa sprejemanja pokrajinske zakonodaje, čeprav ta po navedbah premiera Boruta Pahorja že takrat ni bila več vladna prioriteta. Ministrica je predvsem slovenske župane šokirala s predlogom zemljevida šestih pokrajin, narejenega na podlagi delitve Slovenije na škofije. Predlog zemljevida je požel večinoma slabe odzive, še posebej na Gorenjskem, saj po tem predlogu gorenjske pokrajine ne bi bilo.

Trobec Bučanova je javnost pomirila, da gre zgolj za še enega od predlogov, ki bo izhodišče za razpravo, oblikovala pa je tudi posebno delovno skupino za zbližanje stališč glede pokrajinske zakonodaje, v kateri sedijo predstavniki vseh parlamentarnih strank.

Odmevna je bila tudi njena odločitev, da bo revidirala pogodbe, sklenjene v okviru pomurskega zakona. Zamrznila je njihovo izvajanje, nato pa podjetjema Oikos in Pristop predlagala sporazumno prekinitev teh pogodb. Ob tem je svojemu predhodniku Henriku Gjerkešu očitala, da denar za pogodbe ni bil zagotovljen v proračunu in da je te pogodbe podpisal, ne da bi jih ona kot državna sekretarka pregledala ali parafirala.

Še pred tem je Andreju Horvatu, državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade, vzela pooblastila za vodenje projektne vladne pisarne v Pomurju.

V času ministrovanja Trobec Bučanove je javnost razburila tudi ugotovitev SVLR, da je prišlo do kršenja pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice. Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja. SVLR je ugotovila kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje.

Na delo SVLR se je ostro odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je zavrnil očitke, delo ministrice pa označil za neprofesionalno, nekorektno in docela nekompetentno.

Zadnje tedne so v javnosti odmevale tudi njene kadrovsko odločitve, saj je Tatjano Brinc z mesta vodje splošne službe premestila na mesto sekretarke v splošni službi, sekretarko v splošni službi Zoro Noč pa na mesto vodje omenjene službe. Nino Omerza, glavno predstavnico za odnose z javnostmi, so iz kabineta premestili v urad za evropsko teritorialno sodelovanje, iz tega urada pa so v urad za kohezijsko politiko premestili Dimitrija Pura. Hermino Golob so iz sektorja za mednarodne finančne mehanizme v uradu za evropsko teritorialno sodelovanje premestili na mesto direktorice urada za evropsko teritorialno sodelovanje.

V medijih so se sicer pojavile tudi informacije, da naj bi funkcijo direktorice urada za kohezijsko politiko kmalu zapustila Mateja Čepin, danes pa je Trobec Bučanova razkrila, da je zoper direktorico urada za kohezijsko politiko in vodjo organa upravljanja Čepinovo vložila kazensko ovadbo zaradi suma več kaznivih dejanj.

Za državnega sekretarja si je izbrala Damijana Pavlina, kranjskega odvetnika, ki je tudi član DeSUS.