c S

Na območju Zadra neredi zaradi Gotovine in Markača

18.04.2011 10:59 Zagreb, 18. aprila (STA) - Na območju Zadra so že tretjo noč zapored gorele avtomobilske gume, ki so jih zažigali meščani, nezadovoljni z razsodbo Mednarodnega sodišča za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v primeru Anteja Gotovine in Mladena Markača. Policija je pridržala 19- in 20-letnika, ki sta poskušala zrušiti drevo na jadransko magistralo pri kraju Bibinje.

Policija je sporočila, da so na cestah pri Bibinju ter v okolici mesta Vrana gorele avtomobilske gume. Gasilci so požare pogasili in odstranili gume s cest.

Kot je še dodala policija, je v noči na nedeljo v rojstnem kraju generala Gotovine v bližini Zadra zgorelo okoli 30 plastičnih zabojnikov, ki so bili v odprtem skladišču lokalnega komunalnega podjetja.

Medtem je zagrebška policija sporočila, da so zaradi zažiganja zastave EU na sobotnih protestih v Zagrebu kazensko ovadili dve osebi. Za kaznivo dejanje žalitve ugleda tuje države ali mednarodne organizacije je na Hrvaškem predvidena kazen med tremi meseci in tremi leti zapora.

Policija je še ocenila, da je bilo na sobotnih protestih v Zagrebu približno 7000 ljudi. Izražali so ogorčenje zaradi dolgoletnih zapornih kazni, ki jih je haaško sodišče izreklo za hrvaška generala.

Haaško sodišče je v petek nepravnomočno obsodilo Gotovino na 24, Markača pa na 18 let zapora zaradi vojnih zločinov v času med in po operaciji Nevihta avgusta 1995.