c S

Na celjskem sodišču nadaljevanje obravnave zaradi podtaknjene bombe v Vegradu

18.04.2011 08:09 Celje, 18. aprila (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljevala obravnava zoper 50-letnega Bojana Poplaza, ki je obtožen, da je septembra lani na vhodnih vratih v upravno stavbo Vegrada podtaknil bombo. Na marčni obravnavi je Poplaz dejal, da nikoli ni delal v Vegradu, z njim ni bil nikoli povezan in še zanikal, da bi bombo sam izdelal ter jo nastavil.

Tožilstvo Poplazu očita kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje orožja in eksploziva ter prometa z njima ter kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena več kot 10-letna zaporna kazen.

Po podatkih tožilstva naj bi Poplaz, ki je že od aretacije v priporu, sam izdelal ročno bombo in jo osebno v noči na 1. september 2010 namestil na vhodna vrata v Vegradu. Bomba se ni aktivirala.

Med hišno preiskavo na domu osumljenega na Ostrožnem pri Celju so policisti na računalniku osumljenca našli dve fotografiji Vegrada, zasegli so mu tudi nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, več mobilnih telefonov in druge predmete.

Sodišče je na marčni obravnavi sprejelo predlog, da se zaslišijo izvedenec balistične stroke Franc Sablič, ki je že pregledal odstranjeno eksplozivno telo z vhodnih vrat Vegrada, ter Tomaža Škergeta in Romana Tkalca, ki sta to telo tudi varno odstranila. Zaradi primerjave bioloških sledi bodo zaslišali tudi Aljaža Žbogarja iz nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Poplazov zagovornik Boštjan Verstovšek je od sodišča zahteval, da kot dokaz iz postopka izloči posnetke nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način.

Poplaza so v preteklosti že obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z eksplozivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

Osumljenec je iz pripora pisal prijateljem in pri tem ostro zanikal navedbe policije, da ima nasilno preteklost. Po njegovih besedah je bil v Sloveniji kaznovan dvakrat. Priznava pa, da je pred leti desetletje preživel za rešetkami v Nemčiji, vendar trdi, da po krivem.