c S

Danes znani rezultati prvega obveznega pobota

18.04.2011 08:14 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) bo danes do 13. ure objavila končne rezultate prvega obveznega večstranskega pobota medsebojnih obveznosti podjetij, ki ga je Ajpes izvedel minulo soboto.

Po podatkih do 16. ure v petek je svoje obveznosti prijavilo 21.677 dolžnikov v skupni vrednosti 1,507 milijarde evrov. Podjetja so lahko obveznosti prijavila do 16. ure, dokončanje in elektronsko podpisovanje prijav pa je bilo možno do polnoči.

Ajpes je prvi obvezni pobot zato izvedel v soboto, kolikšen delež obveznosti bo dejansko pobotan, pa bo znano danes.

V prvem obveznem pobotu medsebojnih obveznosti podjetij morajo v skladu s pred kratkim uveljavljenim zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih sodelovati vsi dolžniki, ki zamujajo s plačilom svojih obveznosti.

Zakon določa, da mora dolžnik po nastanku zamude prijaviti denarno obveznost v prvi krog obveznega večstranskega pobota, ki sledi datumu nastanka zamude. Dolžniki bodo lahko obveznosti, s katerimi so prišli v zamudo še pred uveljavitvijo zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, prijavili tudi v naslednji krog obveznega pobota.

Pobote bo zaenkrat izvajal Ajpes, in sicer praviloma vsak drugi petek v mesecu, pozneje pa namerava vlada izvajalca izbrati na javnem razpisu. Medtem ko je vlada prepričana, da bo obvezen večstranski pobot zmanjšal zadolženost vseh sodelujočih, pa v gospodarstvu opozarjajo, da bo še poslabšal likvidnost podjetij.