c S

Protest Rima po francoski blokadi vlakov zaradi priseljencev

18.04.2011 08:09 Rim/Pariz, 17. aprila (STA) - Italijanski zunanji minister Franco Frattini je danes prek veleposlaništva v Parizu vložil protest proti Franciji, ker je zaradi priseljencev odpovedala prihode vlakov iz italijanske Ventimiglie. Kot je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP, je tak ukrep Francije nezakonit in predstavlja kršitev evropskih načel.

Francoske oblasti so danes odpovedale vse potniške vlake iz Ventimiglie proti Franciji. Za to so se odločile zaradi napovedanega prihoda več sto protestnikov in tunizijskih priseljencev z vlakom.

Na dogajanje se je že odzval predsednik EU Herman Van Rompuy, ki je v pogovoru za več francoskih medijev dejal, da "ne Italija niti Francija doslej nista storili ničesar nezakonitega, a obstaja možnost, da ne bosta spoštovali duha schengenske pogodbe o svobodi gibanja".

Sicer pa je Van Rompuy menil, da države EU ne bi smele pretiravati z grožnjami o valu priseljencev. "Seveda obstaja tveganje migracij, toda s tem ne smemo pretiravati," je dejal.

Rim in Pariz sta se v zadnjih tednih zapletla v spor glede priseljencev. Francija je doslej priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo, vračala v Italijo. Zato se je Rim odločil za podelitev "humanitarnih" vizumov, kar naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočilo potovanje v vse schengenske države.

Začasne vizume so priseljencem začeli izdajati v soboto, a francoski notranji minister Claude Gueant je že minuli teden dejal, da tudi tisti z začasnim vizumom ne bodo mogli prečkati meje s Francijo, če ne bodo imeli osebnih dokumentov in zadostnih finančnih sredstev.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je sicer danes dejal, da sporazum s Tunizijo o repatriaciji priseljencev deluje. Po njegovih podatkih so doslej nazaj v domovino poslali 330 Tunizijcev. Sporazum so dosegli 5. aprila.