c S

Thaler razmišlja o tožbi Murdochove korporacije

18.04.2011 08:09 Ljubljana/London, 17. aprila (STA) - Potem ko je medijska korporacija News International napovedala, da bo izplačala odškodnine v več primerih nezakonitega prisluškovanja pri zbiranju podatkov za novinarske članke, je Radio Slovenija danes poročal, da o tožbi zoper korporacijo razmišlja tudi bivši evropski poslanec iz Slovenije Zoran Thaler.

Korporacija News International znanega medijskega mogotca Ruperta Murdocha ima v lasti tudi časnik Sunday Times, ki je nedavno na podlagi prikritega snemanja pogovorov objavil zgodbo o korupciji med evropskimi poslanci. Thaler, ki je bil med snemanimi poslanci, je po objavi zgodbe odstopil.

Kot je danes potrdil za STA, res razmišlja o tožbi. "Stvar je v fazi priprav. Stiki so vzpostavljeni," je pojasnil v telefonskem pogovoru.

Novinarji Sunday Timesa, ki so se izdajali za lobiste, so nekaterim evropskim poslancem ponujali po 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Pri tem so pogovore z njimi tajno snemali. Trije poslanci, med njimi Thaler, naj bi ponudbo sprejeli.

"To, česar so se posluževali, v nobeni državi ni zakonito. In očitno je to neka tradicija, ki se jo gredo že vrsto let. V mojem primeru je šlo za simulacijo ponujanja podkupnine, z moje strani za simulacijo prejemanja obljube, kar je bilo nezakonitega, je pa to tajno snemanje in prisluškovanje," je Thaler danes še dejal za STA.

"Tudi moja zadeva je v mnogih elementih podobna temu, zaradi česar je sam Murdoch oz. njegova korporacija - medijski imperij - že sam pripravljen izplačevati odškodnine in se iti poravnave. V tem kontekstu tudi sam vidim več možnosti, da bo tudi moja zadeva uspela," meni Thaler.

Po navedbah BBC bo Murdochova korporacija oblikovala sklad za izplačilo odškodnin. Po mnenju News International naj večina zahtevkov ne bi bila višja od 100.000 funtov. Kot je Thaler dejal za Radio Slovenija, sicer večina "žrtev kriminalne afere s strani News of the World ni pripravljena na poravnave in bodo izterjali odškodnine preko sodišča".