c S

Italija začela deliti začasne vizume priseljencem iz Tunizije

18.04.2011 08:05 Rim, 17. aprila (STA) - Italija je tunizijskim nezakonitim priseljencem začela izdajati začasne vizume, s katerimi bodo po navedbah italijanskega notranjega ministra Roberta Maronija lahko potovali v države schengenskega območja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah italijanskih medijev naj bi izdali po okoli 100 vizumov dnevno. V Italijo se je od sredine januarja, ko so v Tuniziji izbruhnili protivladni protesti, zateklo več kot 20.000 tunizijskih beguncev. Večina jih je pristala na otoku Lampedusa, ki ne premore zmogljivosti za sprejem tolikšnega števila prebežnikov.

Zaradi priseljencev je prišlo do spora med Italijo in sosednjo Francijo. Ta je doslej priseljence, ki jim je uspelo prečkati italijansko-francosko mejo, vračala nazaj v Italijo. Zato se je Rim odločil za podelitev "humanitarnih" vizumov, kar naj bi jim po trditvah italijanskih oblasti omogočilo potovanje v vse schengenske države.

Francoski notranji minister Claude Gueant je sicer glede tega minuli teden dejal, da si Francija ne želi vala priseljencev in poudaril, da tudi tisti z začasnim vizumom ne bodo mogli prečkati meje s Francijo, če ne bodo imeli osebnih dokumentov in zadostnih finančnih sredstev.

"Jasno je, da dovoljenje, ki ga bodo dali Italijani, omogoča svobodo gibanja, a ta je omejena s pogoji, določenimi v (schengenskemu) sporazumu," je minuli teden poudaril Gueant.

Po navedbah italijanskih medijev se je v mestu Ventimiglia na meji s Francijo že v soboto v vrsti zbralo več sto priseljencev, ki čakajo na vizume. Časnik La Repubblica poroča, da priseljencem za pridobitev vizuma ni potrebno predložiti potnega lista.