c S

Hrvaško vodstvo osuplo nad odločitvijo haaškega sodišča

15.04.2011 14:46 Zagreb, 15. aprila (STA) - Hrvaški predsednik Ivo Josipović je danes izrazil osuplost nad razsodbo haaškega sodišča, premierka Jadranka Kosor pa je zavrnila oceno sodišča, da sta bila hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač udeleženca združenega zločinskega dejanja, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbsko prebivalstvo z območij na Hrvaškem.

Haaško sodišče je danes zaradi vojnih zločinov med in po vojaški operaciji Nevihta leta 1995 Gotovino obsodilo na 24 let zapora, Markača pa na 18 let. Generala Ivana Čermaka je Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji oprostilo.

Josipović je v izjavi v svojem uradu dejal, da je, "tudi sam osupel" nad razsodbo, ki predstavlja "resen politični in pravni akt", ker vključuje tudi hrvaški državni in vojaški vrh v času operacije Nevihta. Poudaril je, da združeno zločinsko dejanje ne obstaja in da današnja odločitev ne postavlja pod vprašaj legitimnosti in legalnosti hrvaškega boja za neodvisnost v vojni, vključno z Nevihto.

Odločitev haaškega sodišča ne pomeni, da so vsi, ki so sodelovali v vojni, tudi zločinci, Hrvaška bo spoštovala svoje heroje, je dejal Josipović.

Dodal je, da je tudi hrvaška stran zagrešila vojne zločine, da pa je Hrvaška pravna država, ki spoštuje mednarodni pravni red in tudi vodi postopke za vojne zločine na svojih sodiščih.

"Za nas bo ne glede na razsodbo domovinska vojna vedno pravična in obrambna vojna, v kateri smo obranili našo svobodo in demokracijo pred agresijo in zločinsko politiko Slobodana Miloševića," je izjavil Josipović. Pričakuje, da bodo po pritožbah uspeli izpodbiti trditve tožilstva, posebej tiste, ki temeljijo na političnih in zgodovinskih ocenah.

Tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor je nekaj minut pred tem v izjavi za medije na sedežu vlade poudarila, da je za vlado nesprejemljiva ocena haaškega sodišča, da je bilo nekdanje hrvaško državno vodstvo del združenega zločinskega dejanja.

"Moja vlada bo storila vse, da bo izničila omenjene ocene na drugostopenjskem svetu haaškega sodišča," je povedala Kosorjeva, ki je dejala, da se na Hrvaškem "ne bojijo resnice". Uvodoma je izpostavila, da gre za nepravnomočno razsodbo in ji da bodo sledile pritožbe. Napovedala je tudi, da se bo danes zaradi odločitve haaškega sodišča vlada sestala na izredni seji.

Predsednik opozicijske SDP Zoran Milanović je v saboru dejal, da socialdemokrati ne priznavajo inkriminacije združenega zločinskega dejanja. Obenem je poudaril, da hrvaška generala ne bi bila kaznovana, če bi Hrvaška po Nevihti delovala kot pravna država in kaznovala vojne zločine.

"Če bi Hrvaška takrat delovala kot država, generalom ne bi bilo treba plačati dolgov drugih. Zdaj pa jih plačujejo," je dejal Milanović.