c S

Nemški kriminalist potrdil, da je informacije v zvezi s Čisto lopato dobil iz Slovenije

15.04.2011 14:46 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Na ljubljanskem okrožnem sodišču so prek videokonference le zaslišali Gerharda Schaffnerja, torej tistega nemškega kriminalista, ki je informacijo o domnevnih kaznivih dejanjih Ivana Zidarja posredoval v Slovenijo. Potrdil je, da je njemu podatke posredoval tajni policijski sodelavec, on pa jih je naslednji dan slovenskemu kolegu Robertu Slodeju.

Schaffner, ki je pričal na občinskem sodišču v Münchnu, je pojasnil, da je bil 20. novembra 2007 v Sloveniji, kjer se je sešel s svojim informatorjem, ki mu je posredoval informacije glede različnih kaznivih dejanj. Na srečanju je bil po Schaffnerjevih besedah tudi Slodej, ki pa v času, ko je informator govoril o domnevnih nepravilnostih v družbi SCT, slučajno ni bil navzoč. Schaffner je naslednji dan že bil na svojem delovnem mestu v Nemčiji, kjer je spisal, kar mu je informator - znano je sicer, da gre za Antona Urbasa - povedal in besedilo prek faksa poslal Slodeju.

Slodeja je glede faksa tudi poklical čez nekaj dni in se pozanimal, ali bi informacije lahko bile podlaga za uvedbo preiskave, saj je, kot je dejal nemški kriminalist, za Ivana Zidarja in družbo SCT prvič slišal. Pojasnil je še, da on ne ve nič o navedbah, da Slodej Urbasa prisilil k podaji informacij. Prav tako mu naj Urbas ne bi omenjal domnevnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih Zidar storil v Nemčiji.

Po oceni Zidarjevega zagovornika Aleksandra Čeferina je današnje pričanje pokazalo, da to, kar oni trdijo, drži. Dejal je, da so "informacijo zavestno poslali v Nemčijo, da bi bila bolj kredibilna," kar pa po njegovih besedah pomeni, da je bila zadeva "nezakonita od prvega trenutka". Drugi Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je način pridobivanja dokazov označil za bizarnega.

Hkrati se Čeferinu "maksimalno nelogična" zdi navedba, je Urbas Schaffnerju za SCT povedal ravno v času, ko Slodeja ni bilo zraven na sestanku. Kljub temu pa Čeferin meni, da je Schaffner s svojimi izjavami potrdil verodostojnost Urbasovega pričanja, Penko pa je dodal, da je Schaffnerjevo pričanje potrdilo tezo obrambe, "da je bilo treba Zidarja takrat za vsako ceno zapreti".

Vendar je tudi tožilka Bojana Podgorelec zadovoljna z današnjim pričanjem, saj naj bi Schaffner potrdi, da pri pridobivanju dokazov ni bilo nobenih nepravilnosti in so bili torek pridobljeni zakonito.

Še pred Schaffnerjem pa je pred senat stopil sodni izvedenec, ortoped Branko Koritnik, ki je pojasnil, da je Zidar, ki je danes sicer na sodišče prišel v spremstvu bolničarja, sposoben udeležbe na sojenju, le da bi vsako uro potreboval 10 ali 15 minut odmora.

Pojasnil je, da je bil Zidar operiran sredi februarja, slab mesec kasneje je odšel v zdravilišče, a je bil že teden pred odhodom v zdravilišče popolnoma samostojen in da ga je sam videl na sprehodu v parku ob pomoči bergle. Zidar mu je odvrnil, da v bolnišnici ni mogel sam hoditi, ko pa je poskusil, je padel, ter da komaj sedi v sodni dvorani. Ker je Zidar danes le prišel na sodišče, je sodnica ponovno združila postopek, na zadnji obravnavi ga je namreč izločila, saj ni bilo jasno, kdaj bo lahko prišel na obravnavo.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji torek.