c S

Svetlik opozarja pred nesprejetjem pokojninske reforme

15.04.2011 13:15 Portorož, 15. aprila (STA) - Izid referenduma o pokojninski reformi za vlado ne bo usoden, bo pa usoden za državo in državljane, je na letošnjih Kadrovskih dnevih v Portorožu poudaril minister za delo Ivan Svetlik. Ceno morebitne zavrnitve reforme bodo namreč plačevali naši otroci, je ocenil ter napovedal, da bodo v tem primeru pripravili "plan b" in ostro varčevanje.

Kot je v svojem nagovoru pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik, se marsikdo v naši državi v polnosti še ne zaveda nujnosti reforme. Ob tem je omenil, da je Slovenija edina evropska država, kjer se bo o obveznem pokojninskem zavarovanju, kot kaže, lahko odločalo na referendumu.

Svetlik je bil kritičen tudi do "institucionalne blokade", v kateri "lahko vsaka interesna skupina, ki se ji to zahoče", mobilizira zadostno število glasov in blokira reforme. Obenem je obžaloval padec zakona o malem delu ter napovedal, da bodo najbolj kritične vidike študentskega dela verjetno rešili z obdavčenjem tega dela, poseči pa bo treba tudi v način njegovega posredovanja.

Minister je sicer poudaril, da bodo s strukturnimi reformami pozitivno vplivali na trende zaposlovanja. "S strukturnimi rešitvami bomo tako zagotovili uspešnejši prihodnji gospodarski in družbeni razvoj, seveda če se bomo pripravljeni zanje zares odločiti," je dodal.

Sicer so po Svetlikovih ocenah z hitrim odzivom in dosedanjimi ukrepi ohranili okoli 25.000 delovnih mest ter tudi pomagali podjetjem. Zdaj, ko se ti interventni ukrepi iztekajo, pa je tudi čas za njihovo evalvacijo. Podjetja, ki so se v tem času prilagodila novim razmeram, so imela od teh ukrepov korist, kot npr. avtomobilska industrija, ocenjuje minister. Tistim, ki so "spali", pa ukrepi pač niso mogli pomagati, pravi.

Na ministrstvu sicer pripravljajo tudi spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki bodo po njegovem pripomogle k realizaciji koncepta varne prožnosti. Načrtujejo namreč poenostaviti in skrajšati postopke tako sklepanja delovnih razmerij kot tudi odpuščanja in na drugi strani prilagoditi trg dela staranju delovne sile.

S spremembami želijo tako zmanjšati trenutno segmentacijo trga dela tako, da bi zmanjšali razlike med starejšimi in mlajšimi skupinami zaposlenih - "tudi tako, da bi nekatere privilegije iz naslova redne zaposlitve za nedoločen čas nekoliko spremenili".

Že tradicionalno, 16. srečanje kadrovskih managerjev Kadrovski dnevi se je začelo v četrtek, ko so med drugim podelili priznanji Kadrovski manager 2011 in Kadrovski up 2011.