c S

Haaško sodišče bo izreklo sodbe v primeru Gotovine, Čermaka in Markača

15.04.2011 08:09 Zagreb, 15. aprila (STA) - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bo danes ob 11. uri objavilo razsodbo v primeru hrvaških generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača, ki jih bremeni osebne in poveljniške odgovornosti za vojne zločine med in po vojni operaciji Nevihta avgusta 1995.

Gotovina, Čermak in Markač so obtoženi, da so avgusta in septembra 1995 oziroma v času med in po operaciji Nevihta sodelovali v skupnem zločinskem načrtu, katerega cilj je bilo etnično čiščenje in trajna odstranitev srbskega prebivalstva iz nekdanje Krajine. Haaško tožilstvo za 55-letnega Gotovino zahteva 27 let zapora, za 55-letnega Markača 23 in za 61-letnega Čermaka 17 let.

Sojenje se je začelo 11. marca 2008. Gotovina je v priporu od decembra 2005, ko so ga prijeli na ozemlju Španije, medtem ko sta se Markač in Čermak prostovoljno predala haaškemu sodišču marca 2004.

Medtem ko hrvaška vlada, del veteranskih združenj in odvetniki treh generalov z optimizmom pričakujejo odločitev haaškega sodišča in oprostitev obsojencev, so na Hrvaškem tudi skeptiki, ki domnevajo, da bodo hrvaški vojaški poveljniki kaznovani. Tudi katoliška Cerkev na Hrvaškem je povabila vernike k molitvi za pravično razsodbo trem generalom.

Razsodbo bo možno danes spremljati tudi v živo na velikih zaslonih, ki jih bodo na osrednjem zagrebškem Trgu bana Jelačića postavili pripadniki združenja Stop pregonu hrvaških veteranov.

Sicer se je približno 1.500 bivših pripadnikov policijskih in vojaških enot, v četrtek udeležilo mirnega shoda v podporo trem generalom, ki so ga sklenili z mašo za generale v Haagu in vse veterane domovinske vojne v zagrebški stolnici.