c S

Vlada (še) ne gre v tožbo s Patrio

15.04.2011 08:11 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Vlada na današnji seji ni sprejela sklepa, po katerem bi s tožbo zahtevala ničnost pogodbe o nakupu oklepnikov Patria, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar, potrdil pa premier Borut Pahor. Je pa vlada pooblastila Mors, da v času trajanja sodnih postopkov poskuša doseči prenovo pogodbe.

Poleg tega je vlada naložila državnemu pravobranilstvu, da v vseh odprtih civilnih sodnih postopkih v zvezi ali zaradi pogodbe o nakupu osemkolesnikov uveljavlja "trditveno in dokazno podlago, ki upošteva ničelno toleranco do korupcije". Ob tem vlada pooblašča ministrstvo za obrambo, da v času trajanja sodnih postopkov s strankami te pogodbe in pogodbe o protidobavah preuči modalitete izvajanja teh pogodb.

Pravosodni minister Aleš Zalar je v nadaljevanju pojasnil, da v zvezi z nakupom osemkolesnikov poteka več različnih sodnih postopkov. V okviru omenjenih odprtih sodnih postopkih po besedah ministra med drugim poteka tudi eden, ki se že ukvarja z vprašanjem ničnosti te iste pogodbe. Šlo naj bi za tožbo Sistemske tehnike.

Zalar je opozoril, da je odprt sodni postopek v zvezi z zatrjevano ničnostjo po oceni pravobranilstva lahko procesna ovira za vložitev še ene tožbe v isti stvari - torej o ničnosti iste pogodbe. V takih primerih lahko sodišče tožbo zavrže, je dejal. Med istimi strankami torej ne moreta vzporedno potekati dva sodna postopka.

Kot opozarja, pa se mora v vsakem primeru upoštevati, da v skladu z veljavnimi pravili pogodba za zdaj velja in da se lahko izvršuje. Obstaja pa možnost, da se lahko obe stranki oz. vse stranke te pogodbe dogovorijo, da jo prenovijo.

Ministrstvo za obrambo ima torej kot ena od strank v postopku možnost, da kot ena od pogodbenih strank poskuša doseči določeno prenovo te pogodbe. V kakšnem obsegu ali modalitetah, pa je še stvar pogajanj, vlada o tem po Zalarjevih besedah danes tudi ni odločila.

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da tudi če bi vlada šla v tožbo za ničnost pogodbe, od tega ne bi nič dobili. Vlada bi namreč mogla po njegovih besedah v celoti izpolnjevati pogodbene obveznosti. Če pa bi prišlo do pravnomočne sodbe, v kateri bi dokazali korupcijo pri poslu nakupa patrij, bo pogodba po zakonu nična, pojasnjuje. Do takrat pa se vlada mora, kot pravi, vzdržati odločitev, ki bi od davkoplačevalcev terjala penale in odškodnine, hkrati pa bi ostali brez vozil, ki jih potrebujemo.

Predsednik Zares in visokošolski minister pa je razložil, da v zvezi s pogodbo "potekajo kazenski postopki, ki mečejo slabo luč na pogoje, pod katerimi je bila sklenjena in na način sklenitve, to pa narekuje neko dolžno ravnanje".

"Gre za nedvoumno odločitev vlade, da ni nobenega popuščanja in dileme, ko gre za sankcioniranje suma koruptivnih dejanj," je dejal Golobič ob odhodu z današnje seje vlade.

Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen z odločitvijo vlade. Kot je dejal, so prevladali argumenti, da ni pravne podlage za vložitev tožbe za ničnost pogodbe. S tem tudi naj ne bi bila povzročena škoda, ki bi jo prinesla tožba. Erjavec še vedno podpira stališče ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, da je najboljša rešitev vprašanja reprogramiranje pogodbe.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je sklep, s katerim vlada obrambnemu ministrstvu nalaga preučitev možnosti za reprogram pogodbe, ocenil za "normalnega". Opozoril je, da je za ves razvit in pameten svet običajno, da se mednarodne pogodbe ne razdirajo kar tako, brez dokazov za kar koli slabega. Po prepričanju Črnkoviča je edino prav, da se ljudje trudijo pogodbe, ki so jih podpisali, tudi nadaljevati, izvajati in uspešno končati. Kot je pojasnil, so odločitev o reprogramiranju pogodbe sicer podpisali že pred letom in pol.