c S

Tako Erjavec kot Semolič proti uveljavitvi pokojninske reforme

15.04.2011 08:07 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik svobodnih sindikatov Dušan Semolič sta se danes strinjala, da je treba preprečiti uveljavitev pokojninske reforme. Če bi jo DZ preklical, sindikati ne bi vložili zahteve za razpis referenduma v DZ, začeti pa bi se morala pogajanja za bolj prijazno reformo, sta za STA dejala Erjavec in Semolič.

V DeSUS opozarjajo, da je reformo mogoče preklicati, še preden 22. aprila poteče rok za vložitev zahteve za razpis referenduma v državni zbor, je dejal Erjavec. "Vlada bo referendum izgubila, poleg tega pa referendum stane štiri milijone evrov, ki bi jih raje dali v pokojninsko blagajno," je poudaril.

"Rešitev je možna, vendar mora obstajati politična volja," meni. Vendar predsednik vlade Borut Pahor "tišči glavo v pesek", je dejal.

"Cilj za sindikate ni referendum, pač pa je cilj preprečiti uveljavitev reforme, ki je za večino delavk in delavcev neprijazna," je pojasnil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Semolič. "Pri tem ne moremo popustiti, ker gre zdaj že za voljo ljudi in to ni več stvar sindikatov," je pojasnil.

Premier Borut Pahor je na današnji novinarski konferenci po seji vlade sindikate pozval, naj še enkrat premislijo o svoji odločitvi glede vložitve podpisov za razpis referenduma. Dokler ni končne odločitve o tem, namreč obstaja majhno upanje, da referenduma ne bo, je dejal.

Rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi se bo iztekel v petek. Zveza svobodnih sindikatov kot pobudnica za začetek postopkov za razpis referenduma mora najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, torej najkasneje do 22. aprila, vložiti zahtevo volivcev za razpis referenduma skupaj s 40.000 podpisi v DZ. Ta razpiše referendum v sedmih dneh po vložitvi zahteve.