c S

Vlada o gospodarskih temah

15.04.2011 08:04 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela nacionalni reformni program 2011-2012, dopolnitev programa stabilnosti in nov srednjeročni javnofinančni okvir. Seznanila se je z naložbo v šesti blok šoštanjske termoelektrarne in s poročilom medresorske delovne komisije o možnostih uvedbe zaščitnih ukrepov pri prodaji nepremičnin na Krasu.

Nacionalni reformni program zajema strukturne spremembe ter prikaz izbranih in po vsebini združenih programskih ukrepov in projektov za obdobje dveh let. Kot pojasnjuje vlada, dolgotrajna makroekonomska neravnovesja v javnih financah ter pomanjkljivosti tako na trgu dela kot na trgu proizvodov in storitev zahtevajo ciljno usmerjene ukrepe na področju učinkovitosti javnih izdatkov, delovnih razmerij in stroškov dela ter regulacije trga in poslovnega okolja. Hitrejšo rast izvoza z višjo dodano vrednostjo bi lahko dosegli z izboljšavami na področju dviga konkurenčnosti.

Skupaj z nacionalnim reformnim programom bo vlada Evropski komisiji posredovala tudi dopolnjeni program stabilnosti. V njem so opisane politike in ukrepi za znižanje primanjkljaja pod tri odstotke BDP do leta 2013, čemur bo sledilo postopno približevanje srednjeročnemu cilju, ki je določen kot izravnan strukturni saldo.

V srednjeročnem javnofinančnem okviru si je vlada zastavila cilj, da do konca leta 2013 zmanjša primanjkljaj pod tri odstotke BDP. Poleg tega želi uravnotežen strukturni javnofinančni položaj doseči v času trajanja enega gospodarskega cikla, zgornja meja dolga pa v obdobju do leta 2016 ne sme preseči 45 odstotkov BDP.

Poročilo o projektu gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) med drugim ugotavlja, da je bil projekt slabo voden. Vlada je Holding Slovenske elektrarne (HSE) pozvala, naj imenuje posebnega revizorja, ki bo preveril poslovanje Teša. Država bo dala poroštvo za posojilo EIB le, če bo HSE v novem investicijskem programu dokazal, da je projekt donosen, je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Glede morebitnih zaščitnih ukrepov pri prodaji nepremičnin na Krasu je minister za pravosodje Aleš Zalar povedal, da bo vlada na nacionalni ravni sprejela več ukrepov, za katere ne potrebuje dovoljenja Bruslja. Ministrstvo za okolje pa mora vladi v treh mesecih predložiti predlog projekta ustanovitve kraškega regijskega parka.

Vlada je sklenila, da bodo pristojna ministrstva pod vodstvom ministra za okolje in prostor Roka Žarnića pripravila ukrepe za pomoč gradbeni panogi v tednu dni. Po besedah premiera Boruta Pahorja se sicer v tej panogi ne dogaja nič drugega kot nujno potreben "odziv trga na preveč širok pas gradbenega sektorja v BDP". Obravnavala je tudi poročilo o dosedanjih aktivnostih za ukrepe za sanacijo gradbeništva.

Vlada je potrdila prvo letno poročilo o izvajanju zakona o razvojni podpori pomurski regiji za leto 2010. Izvaja se 91 projektov, v okviru katerih bo ustvarjenih 387 delovnih mest, skupna vrednost teh investicij pa znaša nekaj več kot 22 milijonov evrov, od česar predstavlja delež državne pomoči približno tretjino.

Vlada je sprejela uredbo o ukrepih 1., 3. in 4. osi programa razvoja podeželja za obdobje 2007-2013 v letih 2011-2013. Preko javnih razpisov, ki so izvedbeni akti te uredbe, se bo nadaljevalo z intenzivnimi podporami v prestrukturiranje in prilagoditev kmetijskih gospodarstev in celotne agroživilske verige, izboljšanje življenjskih razmer na podeželju, ohranjanje dediščine na podeželju, izboljšanje usposobljenosti za delo v kmetijstvu in gozdarstvu ter ustvarjanje novih delovnih mest.

Vlada je sprejela uredbo o koncesiji za izvajanje gospodarske javne službe obratovanja javnega letališča Portorož. Država bo v tem letu za zagotavljanje obratovanja letališča namenila 140.000 evrov, v roku enega leta pa bo izvedla tudi javni razpis za izbiro koncesionarja, ki bo z letališčem upravljal za dobo 30 let.

Vlada je sprejela program razvoja koprskega pristanišča za obdobje od 2011 do 2015 ter za izvedbo investicij v pristaniške infrastrukture določila koncesionarja Luko Koper, kar pomeni, da investicije ne bodo neposredno bremenile proračuna. Medtem je svoje delo sklenila županova komisija za preučitev pripomb k DPN za prostorsko ureditev pristanišča.

Vlada je izdala novo uredbo o oblikovanju cen proizvodnje in distribucije pare in tople vode za namene daljinskega ogrevanja za tarifne odjemalce. V njej je predlagan enak način oblikovanja cen daljinskega ogrevanja kot v sedaj veljavni uredbi, kjer se cene oblikujejo na osnovi predpisane metodologije.

Vlada je podaljšala veljavnost uredbe o izvajanju odločbe Evropske komisije o prepovedi dajanja na trg proizvodov, ki vsebujejo biocid dimetil fumarat ali njihove dostopnosti na trgu. V zadnjem času je bilo namreč ugotovljeno, da pohištvo in obutev, ki vsebujeta to kemikalijo, škodujeta zdravju potrošnikov.

Vlada se je seznanila z informacijo o stanju v slovenskem bančnem sistemu. Bilančna vsota bank se je januarja v primerjavi z decembrom 2010 povečala za 502 milijona evrov oz. en odstotek, vendar medletna stopnja rasti ostaja negativna, pri minus 2,5 odstotka.