c S

Pahor poziva sindikate k premisleku o vložitvi podpisov za referendum o pokojninski reformi

15.04.2011 07:55 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade danes sindikate pozval, naj še enkrat premislijo o svoji odločitvi glede vložitve podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi. Dokler ni končne odločitve o tem, namreč obstaja majhno upanje, da do referenduma ne bo prišlo, je dejal premier.

Na vprašanje, kaj bo o pokojninski reformi, ki jo je Slovenija zavezana sprejeti, dejal evropskim kolegom, Pahor odgovarja, da jim bo sporočil, da sta vlada in državni zbor glede pokojninske reforme storila vse, kar je v njuni moči, vendar pravna ureditev pri nas omogoča referendum o tem zakonu.

"Morda bo med gospodarji te odločitve prišlo do premisleka, ali je to zares najbolj koristno dejanje," pravi Pahor. Za kompromisni dogovor glede vsebine pokojninske reforme sicer po njegovih besedah ni prostora, morda pa obstaja kakšen drug način, da se podpisi ne vložijo, meni. Voditelji sindikatov, ki so gospodarji zbranih podpisov, se lahko odgovorno odločijo in ne zahtevajo referenduma, je dejal.

Ob tem je ponovil, da je pokojninska reforma neizogibna in da jo bo v prihodnje morda še težje sprejeti, saj utegne nov zakon prinesti za sindikate še manj ugodne rešitve. Zavrnitev pokojninske reforme bi pomenila signal finančnim trgom, da postaja Slovenija reformno nesposobna država, je poudaril.

Rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi se bo iztekel v petek. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis, pravijo, da bodo zahtevo za razpis referenduma zagotovo vložili v DZ. Napovedujejo, da bodo to storili 21. aprila.