c S

Prestrukturiranje grškega dolga vendarle mogoče

15.04.2011 07:50 Atene, 14. aprila (STA) - Potem ko sta predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in grški finančni minister George Papakonstantinu ta teden zatrdila, da se bo Grčiji uspelo izviti iz primeža dolžniške krize brez prestrukturiranja dolga, je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble dejal, da to ni gotovo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Schäuble je za nemški časnik Die Welt ob tem povedal, da se bodo morali s prestrukturiranjem grškega dolga, ki znaša že okoli 340 milijard evrov, strinjati vsi, ki so maja lani pristali na mednarodno posojilo Grčiji v višini 110 milijard evrov. To so Mednarodni denarni sklad (IMF), Evropska centralna banka (ECB) in Evropska komisija.

Vse tri institucije bodo o tem, ali so Atene sposobne razrešiti svoj dolg, odločale junija, je spomnil. ECB in komisija sta sicer do zdaj izključevali možnost, da bi lahko prišlo do prestrukturiranja grškega dolga.

Schäuble je na vprašanje, ali verjame da bi se Grčija lahko rešila svojega dolga brez prestrukturiranja, odgovoril, da bo vse odvisno od naslednjih šestih mesecev. Če bosta ECB in komisija v junijskem poročilu ugotovila, da dolg te države ni več vzdržen, bo treba ukrepati, je dodal.

Nekoliko drugačna bo po besedah nemškega finančnega ministra situacija, če bo prestrukturiranje potrebno denimo po letu 2013. Tedaj ne bo več temeljilo na odločitvah IMF, ECB in komisije oz. njihovem prostovoljnem privoljenju in bo šlo zlasti na škodo zasebnih posojilodajalcev.

Na vse pogostejše špekulacije o prestrukturiranju grškega dolga so se danes odzvali tudi trgi. Zahtevana donosnost na grške desetletne obveznice je prvič po letu 2001, ko je Grčija dobila evro, presegla 13 odstotkov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med povprečnima obrestnima merama grških in nemških obveznic z ročnostjo deset let je tako že skoraj 10 odstotnih točk razlike.

Poleg tega je Grčija danes zabeležila še eno slabo novico, in sicer, da je stopnja brezposelnosti v državi januarja že sedmi mesec zapored narasla in dosegla novo rekordno raven. Znašala je 15,1 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot mesec pred tem in 3,8 odstotne točke več kot v enakem mesecu lani, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil grški statistični urad.