c S

Pred mandatno-volilno komisijo danes kandidatura Zvonka Fišerja

14.04.2011 08:04 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Mandatno-volilna komisija se bo danes opredelila do predloga vlade za imenovanje Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca, o katerem bo DZ predvidoma glasoval na redni aprilski seji prihodnji teden. Na seji komisije je pričakovati polemično razpravo, saj je Fišerjeva kandidatura med parlamentarnimi strankami naletela na mešane odzive.

Sedanji generalni državni tožilki Barbari Brezigar se namreč maja izteče šestletni mandat, vlada pa za njenega naslednika predlaga vrhovnega državnega tožilca svetnika Zvonka Fišerja. Ta je bil sicer edini kandidat, ki je izpolnjeval formalne pogoje za imenovanje, vendar pa je vlada ocenila, da je tudi sicer zelo primeren kandidat za vodenje vrhovnega državnega tožilstva.

Fišerjeva kandidatura je med parlamentarnimi strankami sprožila različne odzive. V koaliciji so njegovi kandidaturi večinoma naklonjeni, saj so prepričani v njegove strokovne sposobnosti, medtem ko mu predvsem v SDS očitajo sporno delovanje v preteklosti.

Opozarjajo, da je konec leta 1977 kot občinski javni tožilec kazensko preganjal tri ljudi, od tega dva duhovnika, zaradi postavitve križa ob breznu pobitim med drugo svetovno vojno nad Cerknim. Ker je Fišer po mnenju poslancev SDS sodeloval v postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, so zahtevali tudi sejo komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Ta je potekala v sredo, na njej pa so poslanci SDS znova poudarjali, da Fišer ni primeren za funkcijo generalnega državnega tožilca, koalicijski pa so jim očitali, da poskušajo kriminalizirati vse kandidate, ki "niso v ideološkem polju SDS". Člani komisije sicer niso podprli sklepa, s katerim bi mandatno-volilni komisiji predlagali, naj ne podpre predloga za imenovanje Fišerja, pa tudi ne sklepa, da naj takšno imenovanje podpre.