c S

Na vladi zakon o opravljanju dejavnosti splošnega pomena

14.04.2011 08:02 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog zakona o opravljanju dejavnosti splošnega pomena. Še pred tem bodo na ministrstvu za javno upravo predstavili potek usklajevanj besedila s sindikati javnega sektorja ter izjavo o stopnji usklajenosti. Na zaprtem delu seje pa naj bi predvidoma obravnavala vprašanje tožbe za ničnost pogodbe s Patrio.

Predlog zakona, takrat še z naslovom zakon o negospodarskih javnih službah, je bil članom pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja prvič predstavljen avgusta lani. Sledilo je več usklajevanj, po katerih naj bi od več kot 130 členov zakona ostala razhajanja še pri štirih.

Kot je zapisano v obrazložitvi, je temeljni namen in cilj zakona odpraviti nedorečenosti in pomanjkljivosti sedanje ureditve. Te so, je avgusta lani pojasnila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, z analizo ugotovili tako na področjih upravljanja in nadzora kot financiranja.

Z novim zakonom naj bi vzpostavili splošni okvir ter enotna izhodišča pri opredeljevanju, normiranju, izvajanju in nadzoru dejavnosti splošnega pomena, uredili statusno obliko zavoda ter vsebino in postopek podeljevanja koncesij.

Na dopoldanski novinarski konferenci na ministrstvu za javno upravo bodo izjavo o stopnji usklajenosti in postopek usklajevanj predstavili ministrica Irma Pavlinič Krebs, predstavnika sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in Borut Jakopin ter pravni svetovalec Zagovorniške enote CNVOS (Zavoda Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) Matej Verbajs.

Vlada naj bi na zaprtem delu seje obravnavala tudi vprašanje tožbe za ničnost pogodbe s Patrio. Državno pravobranilstvo je vladi že posredovalo besedilo tožbe. Vendar je premier Borut Pahor konec marca dejal, da bodo ministri še premislili in se na podlagi utemeljitve pravobranilstva odločili, ali bo vlada šla v tožbo ali ne.