c S

Obrtniki in podjetniki predstavili letošnje zahteve; cestno zaporo zamrznili za dober mesec

14.04.2011 07:57 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Obrtniki in podjetniki so na Forumu obrti in podjetništva, ki je tokrat prvič potekal v Ljubljani, predstavnikom vlade predstavili letošnje zahteve - teh je 77. Po forumu se je za zaprtimi vrati sestala skupščina OZS in sklenila cestno zaporo zamrzniti do dni obrti in podjetništva, ki bodo 20. in 21. maja v Portorožu.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) zahteve pripravi vsako leto, lani decembra pa se je zaradi poslabšanja razmer v malem gospodarstvu odločila za dodatne, nujno potrebne za izboljšanje poslovnega okolja. Tako so v začetku leta stekli pogovori z vlado o reševanju prednostnih zahtev.

Vlada je večino teh zahtev izpolnila, je uvodoma na forumu zagotovil premier Borut Pahor in dodal, da potekajo pogovori še glede sprememb zakona o kmetijstvu, zakona o dohodnini skozi načelo Vsak račun šteje in zakona o delovnih razmerjih.

Doslej je DZ sprejel zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, noveli zakonov o DDV in o javnih naročilih, spremembe insolvenčnega zakona in zakona o izvršbi ter zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. O tem zakonu bomo državljani odločali na referendumu 5. junija.

Ob tem je premier Pahor obrtnike in podjetnike pozval k pomoči pri prepričevanju javnosti, naj na referendumu podprejo omenjeni zakon. "Želim, da bi skupaj prepričali večino ljudi, da je to pomembno vprašanje pri pregonu sive ekonomije in za ureditev razmer na trgu dela," je poudaril.

V parlamentarni proceduri sta še noveli zakona o prevozih v cestnem prometu in zakona o gradnji objektov.

Ravno o uresničevanju teh zahtev je po forumu razpravljala skupščina zbornice in odločila za dober mesec zamrzniti napovedano cestno zaporo države. "Če bo šel zakon o prevozih v cestnem prometu skozi državni zbor, je skoraj sigurno, da državne nepokorščine ne bo," je po seji poudaril predsednik zbornice Štefan Pavlinjek in dodal, da so sicer zadovoljni s tem, kar so doslej naredili.

OZS, ki šteje okoli 52.000 članov, sicer od vlade želi še implementacijo načela Vsak račun šteje v dohodninsko zakonodajo, postavitev novega zakona o delovnih razmerjih in ureditev dopolnilne dejavnosti na kmetijah - to naj bi vlada po napovedih kmalu uredila.

Pahor je malemu gospodarstvu zagotovil tudi, da vlada rešuje probleme v gradbeništvu. Po oceni ministrice za gospodarstvo Darje Radić lahko vlada največ naredi s tem, da pomagajo gradbenikom pri pridobivanju novih poslov, skušali bodo zagnati tudi kakšno naložbo na ravni države. Obrtnikom in podjetnikom je predlagala, naj se pri pridobivanju poslov združujejo v konzorcije.

Premier je moral forum zaradi obveznosti predčasno zapustiti, predstavniki OZS pa so mu ob odhodu izročili toliko izvodov letošnjih zahtev obrti in podjetništva kot ima ministrov. Po oceni predsednika zbornice Pavlinjeka je vseh 77 pobud dobrih, polovica od njih je novih, ostale so iz preteklih let.

Letošnje zahteve so uvrstili v pet sklopov: ukrepi za odpravo finančne nediscipline, predlogi za bistveno zmanjšanje sive ekonomije, spremembe na trgu dela in socialne varnosti za večjo konkurenčnost obrti in podjetništva, prilagojeno davčno okolje kot pogoj za izhod iz krize ter učinkovito podporno okolje, manj birokratskih ovir in prilagojena zakonodaja za tehnološko in okoljsko inovativno gospodarstvo.

"Spremenilo se je nekaj zakonov, vendar želimo čutiti spremembe," je poudaril Pavlinjek in ocenil, da se razmere slabšajo. Po njegovih besedah se malo gospodarstvo zaveda, da je "dogovor stvar kompromisov", vendar to ne gre za vsako ceno. "Bodimo partnerji in skupaj spreminjajmo pogoje dela za obrtnike, da nam bo jutri lažje," je še dejal.

Čeprav se zakoni sprejemajo, pa gospodarstvo po ocenah podpredsednika zbornice in predsednika upravnega odbora OZS Štefana Grosarja "trči na pereč problem - sivo ekonomijo". Ta po njegovih pojasnilih predstavlja okoli 10 milijard evrov, ki se steka mimo državne blagajne. Ob tem je ponovil, da bi ta problem rešile spremembe dohodninske zakonodaje skozi njihovo načelo Vsak račun šteje.

Grosar je predstavil še 10 najpomembnejših letošnjih zahtev. Te so uvedba načela Vsak račun šteje, modernizacija delovno-pravne zakonodaje, spremembe zakona o kmetijstvu, spremembe zakona o graditvi objektov, uvedba sklada za odpravnine, ustanovitev slabe banke, ustanovitev instituta "plače" za samostojnega podjetnika, izenačitev položaja samostojnega podjetnika in pravnih oseb pri uveljavljanju investicijske olajšave, spodbujanje zaposlovanja mladih s končano poklicno in strokovno izobrazbo ter subvencioniranje nakupa najbolj ekoloških in gospodarskih vozil.

Poleg Pahorja in Radićeve so obrtnike in podjetnike na forumu nagovorili še ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, minister za pravosodje Aleš Zalar, minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.