c S

Türk vnovič poziva k predlogom za kandidate za novega ustavnega sodnika

14.04.2011 07:52 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto sodnika ustavnega sodišča, so sporočili iz urada predsednika republike. To je drugi poziv za to mesto, saj državni zbor konec marca Rada Bohinca ni potrdil za ustavnega sodnika. Poziv bo objavljen v uradnem listu predvidoma v petek.

Za sodnika ustavnega sodišča je po zakonu lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Izvoljeni kandidat bo nadomestil ustavnega sodnika Jožeta Tratnika, ki mu devetletni mandat poteče 24. maja letos.

Poziv je predsednik podpisal v torek, urad predsednika republike pa ga je že posredoval za objavo v uradnem listu. Predloge je treba poslati v roku 60 dni po objavi poziva v uradnem listu, in sicer uradu predsednika republike na Erjavčevo 17, 1000 Ljubljana.

Predlogi morajo biti obrazloženi, priložene morajo biti listine o izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, so zapisali v uradu predsednika republike.

Prvi Türkov predlog, da se na mesto ustavnega sodnika imenuje Rado Bohinc, v državnem zboru ni dobil večinske podpore. Za Bohinčevo imenovanje je bilo 43 poslancev, proti 39, za potrditev pa bi potreboval vsaj 46 glasov.

Proti njegovemu imenovanju sta bili predvsem SDS in SNS, ki sta mu očitali, da je opravljal pomembne politične funkcije v času nekdanje Jugoslavije in celo nasprotoval osamosvojitvi Slovenije. Ko je bil minister za notranje zadeve, pa da je izbrisanim izdajal odločbe brez pravne podlage, so poudarjali.

Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je na današnji novinarski konferenci, namenjeni delu sodišča v minulem letu, glede zadnjih zapletov okoli imenovanja novega ustavnega sodnika izrazil pričakovanje, da se pri odločanju o novem ustavnem sodniku ne bo odločalo na podlagi kriterija "naši in vaši".

"Vsi so naši, tako jaz vidim našo družbo. Večkrat sem se srečal s izrazom 'levi in desni' ali 'naši in vaši'. Lahko so levi ali desni, a vsi so naši, vsi so del te družbe, smo na istem čolnu, varujemo in gradimo to državo, ščitimo njeno ustavnost. Upam, da bo izbran dober sodnik, po kriteriju, kdo bi ustavnemu sodišču lahko največ dodal. Prepričan sem, da je to v zavesti vseh," je dejal Petrič.

Izrazil je upanje, da bo "pri izbiri novega sodnika, tudi v državnem zboru, prevladal skupni interes oz. občutek, da potrebujemo dobre ustavne sodnike". "Ve se, kakšna približno je sestava ustavnega sodišča, in tisti, ki nazadnje izbirajo, konkretno predsednik države, ko se odloči za nek predlog, verjetno o tem 'vodi račun'," je še dejal predsednik ustavnega sodišča.