c S

Evropska komisija kaznovala Procter & Gamble in Unilever

13.04.2011 14:41 Bruselj, 13. aprila (STA) - Evropska komisija je s skupno 315,2 milijona evrov kazni kaznovala podjetji Procter & Gamble in Unilever, ki sta se skupaj z nemškim Henklom dogovarjala o cenah detergentov za pranje perila v osmih državah članicah EU. Podjetji sta se s komisijo sicer pogodili, Henkel pa jo je zaradi razkritja kartela odnesel brez kazni.

Gre za tri vodilne proizvajalce pralnih praškov v Evropi. Kartelno dogovarjanje je potekalo vsaj tri leta, med januarjem 2002 in marcem 2005, njegov namen pa je bilo stabilizirati tržne deleže in usklajevati cene, je danes sporočila Evropska komisija. Dogajanje je leta 2008 komisiji prijavil Henkel ter si s tem prislužil imuniteto pri kazni.

Drugače sta jo odnesla Procter & Gamble in Unilever. Prvi bo moral plačati 211,2 milijona evrov kazni, drugi pa je bil kaznovan s 104 milijoni evrov. "S priznanjem sodelovanja v kartelu so podjetja komisiji omogočila hiter zaključek preiskave, s čimer so si zagotovila tudi znižanje kazni," je pojasnil podpredsednik komisije in evropski komisar za politiko konkurence Joaquin Almunia.

Almunia sicer ni želel oceniti, kakšno korist so si podjetja zagotovila s kartelnim dogovarjanjem. Je pa izrazil upanje, da bodo kazni dovolj prepričljive, ter podjetja v vseh sektorjih gospodarstva opozoril, da bo komisija nadaljevala z bojem proti kartelom.

Kot pojasnjuje komisija, se je kartel začel z uresničevanjem iniciative podjetij, ki so uradno želela izboljšati svoje izdelke z vidika okoljske sprejemljivosti. "Okoljski cilji pa niso zahtevali koordinacije cen ali drugih protikonkurenčnih praks," navajajo v Bruslju.

Kartel je pokril Belgijo, Francijo, Nemčijo, Grčijo, Italijo, Portugalsko, Španijo in Nizozemsko. Višina kazni je sicer po navedbah komisije skladna z višino prihodkov od prodaje podjetij v omenjenih državah, zelo resno naravo kršitve evropskega pravnega reda in visokih skupnih tržnih deležev vpletenih družb.