c S

V Belorusiji aretirali osumljenca za bombni napad v Minsku

13.04.2011 14:28 Minsk, 13. aprila (STA) - V Belorusiji so aretirali dva osumljenca za ponedeljkov napad na postaji podzemne železnice v Minsku, v katerem je umrlo 12 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 200, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil namestnik generalnega tožilca Andrej Šved. Prva zaslišanja osumljencev že potekajo.

Po Švedovih navedbah naj bi pridobili že prva priznanja osumljencev, dodal pa je tudi, da lahko z veliko gotovostjo zatrdi, da je eden od pridržanih tudi dejanski storilec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil Šved, je na posnetku varnostnih kamer viden moški, ki je na postaji Oktjabrska v središču Minska pustil torbo. Kot so pred tem že sporočile beloruske oblasti, naj bi bila bomba radijsko vodena, podstavljena pa je bila pod klop na postaji.

Bomba je eksplodirala v ponedeljek zvečer, medtem ko so ljudje izstopali iz vlaka. Za napad doslej še nihče ni prevzel odgovornosti, v Belorusiji pa danes obeležujejo dan spomina na žrtve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je preko televizije že sporočil, da sta osumljenca, ki so ju pridržali, danes ob 5. uri zjutraj priznala, da sta izvedla bombni napad na postaji v Minsku.

Lukašenko pa je ob tem izdal tudi ukaz o zaslišanju pripadnikov opozicije in kritikov njegove vlade. "Pridržite in izprašajte jih ter se ne ozirajte na demokracijo ali izjave zahodnjakov," je po poročanju AFP Lukašenko ukazal beloruski varnostni službi.