c S

Petrič zadržan do številnih zahtev po odločitvi ustavnega sodišča o referendumih

13.04.2011 13:33 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Ni dobro, da ustavno sodišče posega v zakonodajno oblast in odloča, kateri referendum da in kateri ne, meni predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič. Glede trenutne "inflacije" referendumov opozarja, da bi morali pravice, tudi tisto do referenduma, uporabljati smotrno. Na državni ravni pa bi morala vladati večja zadržanost do referenduma, meni.

Ustava je velika vrednota, zato jo je treba spreminjati zadržano. A včasih so tudi spremembe potrebne, je na današnji novinarski konferenci ustavnega sodišča, na kateri je sicer predstavil poročilo o delu sodišča za leto 2010, dejal njegov predsednik Ernest Petrič.

"Včasih imamo pri nas problem, da se težko o čemer koli dogovorimo, tudi o pomembnih stvareh, kot so ustavne spremembe. To so naši skupni problemi vseh organov in vseh političnih opcij," poudarja Petrič.

Razmislek o spremembah pravil za razpis referenduma bo potreben, pravi Petrič. Po njegovem osebnem prepričanju namreč ni dobro, da je ustavno sodišče tisto, ki "na nek način posega v zakonodajno oblast in odloča, o čem referendum bo razpisan in o čem ne".

Ljudje imajo pri nas pogosto občutek, da nimajo dostopa do pravne države, to je čutiti tudi v pripadu primerov na ustavno sodišče, pa je predsednik ustavnega sodišča odgovoril na vprašanje, ali imamo v Sloveniji res dve pravni državi.

"Družbena realnost je, da je pravičnost cilj, pravna država pa pot do tega. A ta cilj ni vedno uresničen," ugotavlja Petrič. "Menim, da lahko s skupnimi napori ta občutek, ki je značilen za to krizno obdobje in je prisoten pri ljudeh, presežemo. Z zavestnim delovanjem za spoštovanje ustave in zakonov," je še dodal.

Na vprašanje, kaj meni o zapletih okoli ustanavljanja občine Ankaran, je predsednik ustavnega sodišča opozoril, da ustavno sodišče "ni odločalo o več ali manj občin", temveč je presojalo o postopku pri ustanavljanju teh občin (Ankarana in Mirne).

In ta postopek je bil arbitraren, pravi Petrič. Ti dve občini sta namreč šli skozi enak zakonski postopek, prebivalstvo je dalo svoje soglasje k ustanovitvi, pa ena od občin še vedno ni ustanovljena.

Glede (ne)ustavnosti občine Koper, ki je tudi najstarejša še neuresničena odločba ustavnega sodišča, pa je Petrič opozoril, da odločbe ustavnega sodišča "stojijo, veljajo in jih je treba uresničiti". "Naj izrazim upanje, da glede drugih odločitev ustavnega sodišča ne bo tako. Kajti če neka odločba dolgo ostaja neuresničena, je to slabo. Če pa bi to postalo obča praksa, bi to pomenilo katastrofo za pravno državo," je opozoril Petrič.