c S

Podpisi za pokojninski referendum v DZ 21. aprila

13.04.2011 13:26 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Sindikati bodo zbrane podpise za razpis referenduma o pokojninski reformi državnemu zboru predali v četrtek, 21. aprila, ob 12. uri, so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Sindikati sicer lahko podpise pod referendumsko zahtevo zbirajo do 15. aprila, rok za njeno vložitev pa je 22. april.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani na vprašanje, ali so s strani vlade prejeli kakršno koli pisno povabilo k pogovorom, da bi se država izognila referendumu o pokojninski reformi, odgovoril, da so bili z domnevnimi namerami vlade po pogovorih seznanjeni zgolj iz medijev, medtem ko uradnega povabila niso prejeli.

Semolič je sicer prepričan, da je vlada čas za pogajanja s sindikati že zapravila, saj sedaj, ko je zbranih preko 40.000 podpisov volivcev, manevrskega prostora ni več. Kot pravi, sedaj ne odločata več vlada in sindikati, temveč bodo odločali ljudje. Semolič namreč, kot pravi, ne želi kupčkati z željo ljudi.

Prvi mož ZSSS je ponovil stališče sindikalne strani, da je pokojninska zakonodaja potrebna sprememb, vendar pa so lahko te tudi drugačne. Kot možnost, da se država izogne referendumu, Semolič vidi to, da "DZ razveljavi sprejeto pokojninsko reformo, nato pa se med socialnimi partnerji začnejo novi pogovori na novi podlagi".

Za razpis referenduma je treba predložiti 40.000 podpisov, sindikati pa so jih v sedmih dneh, od 6. do 12. januarja, zbrali več kot 42.000. Nato je zbiranje podpisov prekinila zahteva državnega zbora, ki je ustavno sodišče povprašal, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve novega pokojninskega zakona na referendumu lahko nastale protiustavne posledice.

Ustavni sodniki so 10. marca soglasno odločili, da referenduma o pokojninski reformi ne bodo preprečili. Dan po objavi njihove odločitve v uradnem listu, 19. marca, so sindikati lahko znova začeli zbirati podpise za razpis referenduma; od 35-dnevnega roka, ki jim ga je za zbiranje konec decembra lani določil predsednik DZ Pavel Gantar, jim je ostalo še 28 dni, vendar so jih za organizirano zbiranje podpisov izkoristili le nekaj.