c S

Prva obravnava zoper poslanca SDS Mariniča predvidoma jeseni

13.04.2011 11:03 Kranj, 13. aprila (STA) - Prva sodna obravnava zoper poslanca SDS Branka Mariniča, ki naj bi leta 2005 na goljufiv način poskušal opraviti izpit iz nemškega jezika, bo predvidoma jeseni, je za STA potrdila predsednica kranjskega okrajnega sodišča Mateja Jereb. Okrožno državno tožilstvo v obtožnem predlogu Mariniču očita napeljevanje h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Po besedah Jerebove, natančnega datuma prve obravnave ne morejo napovedati, saj so bile v letošnjem letu tri sodnice tega sodišča izvoljene na okrožno sodišče, zato pričakujejo razpis prostih sodniških mest. Od zasedbe le-teh pa bo, kot pravi, odvisen tudi razpis obravnave zoper Mariniča.

Kot je znano, je ovadbo zoper Mariniča leta 2009 vložila komisija za preprečevanje korupcije, ki je na podlagi pridobljene dokumentacije poslancu očitala, da je leta 2005 na fakulteti za organizacijske vede goljufal pri izpitu iz nemškega jezika. Takrat naj bi se na ustnem delu izpita pojavila pred profesorico Marjeto Ekar neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

Kranjski kriminalisti so na podlagi dokazil protikorupcijske komisije opravili preiskavo, s katero so utemeljili sum kaznivega dejanja ponarejanja listin. Nato so na kranjsko tožilstvo podali kazensko ovadbo. Tožilstvo pa je predlagalo izvedbo dodatnih preiskovalnih dejanj, ki jih je opravil preiskovalni sodnik okrajnega sodišča v Kranju.

Okrožno državno tožilstvo Kranj pa je nato 29. novembra lani na Okrajno sodišče Kranj vložilo obtožni predlog zoper Mariniča.