c S

Zagovornik družine Baričevič Megliču ponuja mediacijo, on nanjo ne pristaja

13.04.2011 07:46 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Stanislav Meglič, ki so ga trije bulmastifi marca 2006 hudo poškodovali, je na današnjem naroku v tožbi proti dedičem Saše Baričeviča opozoril, da se mu zdravstveno stanje slabša. Zagovornik družine Baričevič Emil Zakonjšek je medtem Megliča in njegovega zagovornika Francija Matoza pozval k mediaciji, vendar sta ga zavrnila.

Za Zakonjška vztrajanje pri pravdnem sodnem postopku pomeni zavlačevanje in zapletanje. Po njegovih besedah je namreč zadeva tako zapletena zaradi spremenjenih okoliščin, torej smrti obeh prvotno toženih strank, da se je ne more reševati "z medsebojnim mešetarjenjem". Mediacija se mu zato zdi idealna rešitev. Zato je tudi poudaril, da ni tožena stranka tista, ki ima interes zavlačevati zadevo in dodal, da če bi tožeča stranka sprejela njihov predlog, bi prišli dosti bližje rešitvi spora.

Tudi Matoz je menil, da njihova stran ne zavlačuje, mediacija, ki je zanj "izguba časa", pa bi po njegovih besedah po nepotrebnem podaljševala postopek. Zavlačevanja postopka je obtožil nasprotno stran.

Po Matozevem predlogu je danes pričal tožnik Stanislav Meglič, ki je pojasnil, da ne mine dan, ko ne bi čutil bolečin. Zaradi dolgotrajnega jemanja protibolečinskih tablet se mu je razvil gastritis in posledično v zadnjem letu in pol tudi astma, za kar ima zdravniško potrdilo. Poleg bolečin v desni roki in na levem stegnu ima pogoste težave pri večjem odpiranju ust zaradi dislokacije čeljusti, je še razložil.

Prav tako se spopada z duševnimi bolečinami, ki mu jih povzroča iznakaženost po celem telesu. Pogosto mora premagovati zadrego, je pojasnil sodnici Mojci Lobnik, sploh pri pojavljanju v poletnih oblačilih tako v javnosti kot krogu družine. Tudi vprašanja, ki temu sledijo, niso prijetna, je dejal. Spomnil je, da je leta 2006 imel dobre možnosti za razvoj kariere, sedaj pa so njegove življenjske in delovne aktivnosti zožene.

Medicinski izvedenec Vladimir Smrkolj pa je njegove trditve nekoliko ovrgel, saj je dejal, da "ni nobenega temelja, da bi bile bolečine tako hude". Hkrati je ocenil, da ima vsak bolnik s takimi poškodbami po toliko časa le lažje bolečine, za katere ponavadi ne potrebuje analgetikov. Meglič je na to po obravnavi odgovoril, da je glede tega najbolje vprašati njegovo ženo, saj mora še danes opraviti veliko vsakodnevnih aktivnosti namesto njega.

Tudi Zakonjšek je spomnil, da je Meglič za astmo bolehal že kot otrok, drugi medicinski izvedenec pa je pojasnil, da zaradi tega obstaja večja možnost, da bi jo imel tudi kot odrasel, zdravila pa so možni pospeševalec tega.

Lobnikova je želela, da bi danes okvirno spregovorili o številkah oz. temu, koliko bo od zapuščine po pokojnemu Baričeviču ostalo, potem ko se bo poplačalo vse upnike. Zakonjšek s številkami še ni mogel postreči, saj postopki še tečejo. Je pa po obravnavi opozoril, da se vrednost zapuščine ob izplačevanju upnikov zmanjšuje. Zakonjšek tako ne izključuje možnosti, da bi kateri od upnikov lahko ostal brez svojega dela zapuščinske pogače, če bo ob izplačevanju drugih upnikov pred njim zmanjkalo sredstev iz zapuščine.

Matoz meni, da se to ne more zgoditi, saj "je zapuščinska vreča še kar globoka". Meglič sicer za nepremoženjsko škodo zahteva 112.669 evrov, dobrih 40.000 evrov za premoženjsko škodo in 462,59 evra mesečne rente, ki pa bi jo morali skupaj z obrestmi izplačati še za obdobje od marca 2006.