c S

Stečaju SCT menda nasprotuje zgolj še Zidar

13.04.2011 07:45 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Stečaju SCT nasprotuje zgolj še prvi mož te družbe Ivan Zidar, je STA izvedela iz neuradnih, a zanesljivih virov. Člana uprave Janez Jamnik in Aleksander Meze se menda nagibata k stečaju, predlog zanj pa naj bi bil tudi že pripravljen.

Zidar po navedbah naših virov poudarja, da ne bo nikoli podpisal predloga za stečaj podjetja, saj da to pomeni konec podjetja. Trdno naj bi tudi vztrajal na tem, da bo rešil SCT. Pomagali naj bi mu bodoči strateški partnerji, kateri, ni znano.

Trenutno pa lahko predlog za stečaj vloži vsak izmed delavcev, ki je upnik podjetja, kar pa so že vsi zaposleni v tej družbi. Upnika sta tudi oba člana uprave.

SCT tudi še ni dobil osemmilijonskega premostitvenega posojila, ki naj bi ga zagotovilo hrvaško podjetje EMS. S posojilom naj bi družba delno poravnala plače zaposlenim, obenem pa naj bi s temi sredstvi omogočili nadaljevanje dela na projektih, ki so ji še ostali.

Delavci, od 800 jih je okoli 600 na čakanju, so januarja dobili plačan prevoz na delo in malico ter 400 evrov akontacije plače. SCT torej delavcem dolguje del januarske plače, celotno februarsko, marčna pa še ni zapadla.

Po navedbah današnjega Dela naj bi podjetje delavcem dolgovalo tudi polovico lanskega regresa in še del regresa za leto 2009.

Delavci ostajajo na čakanju, ker, kot navajajo viri, ni denarja za delo na projektih, na gradbiščih. Plačati ne morejo niti nafte.

SCT je v prisilni poravnavi od januarja letos. Terjatve upnikov družbe so konec lanskega septembra, kot je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja družbe, skupaj znašale 252,3 milijona evrov, od tega je za 196,7 milijona evrov navadnih terjatev in za 1,5 milijona evrov prednostnih terjatev. Za 44,3 milijona evrov terjatev imajo ločitveni upniki, za 9,8 milijona evrov pa izločitveni upniki. Podjetje, ki ima okoli 660 zaposlenih v krovni družbi, je v zadnjih mesecih izgubilo več projektov doma in v tujini.