c S

Odbor Evropskega parlamenta za vzpostavitev seznama potnih listin za vstop v EU

13.04.2011 07:43 Bruselj, 12. aprila (STA) - Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve je danes z veliko večino potrdil poročilo evropske poslanke Tanje Fajon (S&D/SD), ki vzpostavlja mehanizem za vzpostavitev seznama potnih listin, s katerimi se lahko vstopa preko zunanjih meja EU.

Kot so sporočili iz pisarne Fajonove, je za poročilo glasovalo 29 članov omenjenega odbora, le eden je bil proti.

Fajonova je pojasnila, da bo njeno poročilo v prihodnje preprečilo neljube situacije, ki so se dogajale doslej, ko še ni bilo mehanizma za obvezujoče posodabljanje seznama potovalnih listin, da so recimo mejni organi države članice EU zavrnili vstop državljanu tretje države zgolj zaradi nepoznavanja njegovega potovalnega dokumenta.

Kot je še pojasnila, je tak seznam neuradno že obstajal, vendar pa države doslej niso bile obvezane sproti javljati sprememb priznavanja oziroma nepriznavanja novih potnih listin. Kaj se zgodi v primeru, če država tega v določenem roku ne javi, pa ni bilo jasno.

To se bo sedaj spremenilo, saj bo v skladu s poročilom Fajonove v primeru, ko država ne bo javila svojega stališča do potovalne listine določene države, to avtomatično veljalo kot priznanje te listine. "Na ta način bomo države članice dodatno motivirali k pravočasnim in jasnim stališčem," je pojasnila Fajonova.