c S

Celjski tožilec pod drobnogledom zaradi ukinitve pripora osumljencu

12.04.2011 14:33 Ljubljana/Celje, 12. aprila (STA) - Pregled nad delom celjskega tožilca Darka Kežmana v zadevi Ćehajić, zaradi katere je pod lupo preiskovalcev končal tudi celjski sodnik Milko Škoberne, je končan. Kaj je pregled pokazal, še ni znano. Pregled je odredila generalna državna tožilka Barbara Brezigar; Kežman naj bi po poročanju medijev soglašal z ukinitvijo pripora zoper Esada Ćehajića.

"Po odredbi generalne državne tožilke Barbare Brezigar z dne 15. 2. 2011 je višji državni tožilec opravil pregled dela okrožnega državnega tožilca Darka Kežmana. Slednji je bil seznanjen s poročilom o opravljenem pregledu in je v za to določenem roku 15 dni podal svoje pripombe na ugotovitve pregleda, ki so od 28. 3. 2011 dokončne. V tej fazi pa o ugotovitvah pregleda ne bomo obveščali javnosti," so na pisna vprašanja STA odgovorili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Brezigarjeva je od vodje Okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla zahtevala podrobno poročilo o delu Kežmana, ki naj bi delal na primeru Ćehajić. Po poročanju medijev naj bi Kežman, vodja splošnokazenskega oddelka celjskega okrožnega tožilstva, soglašal z odločitvijo sodnega senata, v katerem je bil tudi sodnik Škoberne, da se pripor za Ćehajića ukine.

Celjski sodnik Škoberne je bil v kriminalistični akciji konec januarja pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami.

Državni zbor je tedaj sicer dal dovoljenje za odreditev pripora oz. začetek kazenskega postopka zoper sodnika, a po izteku 48-urnega roka, v katerem bi se o tem morali izreči. V DZ so si namreč tolmačili, da je že predlog mandatno-volilne komisije dovolj. Škobernetov zagovornik je zato vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki je pritrdilo, da predlog mandatno-volilne komisije ne more biti dovolj, in razveljavilo sklep o priporu.

16. februarja je sodišče tudi odpravilo pripor zoper Škoberneta. V ponedeljek pa je Višje sodišče v Celju sporočilo, da je na podlagi nadzora nad delom Škoberneta zoper njega na tožilstvo vložilo kazensko ovadbo in istočasno predlagalo uvedbo disciplinskega postopka ter podalo predlog za ponovno izdelavo ocene sodniške službe.

V okviru službenega nadzora so pregledali vse sodnikove nerešene kazenske zadeve in kazenske zadeve, ki jih obravnava tričlanski izvenobravnavni senat na dan 28. januar 2011; vse rešene kazenske zadeve v letih 2008, 2009 in 2010 ter vse rešene kazenske zadeve, ki jih obravnava tričlanski izvenobravnavni senat in v katerih je bil pripor odpravljen v letu 2010.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so za STA potrdili, da so s strani Višjega sodišča v Celju prejeli kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi kaznivega dejanja krive izpovedbe, podrobnejših podatkov pa niso želeli posredovati, ker je zadeva še v predkazenskem postopku.