c S

Slovenska policija pri etiki ne zaostaja za drugimi

12.04.2011 13:06 Brdo pri Kranju, 12. aprila (STA) - Na Brdu pri Kranju poteka mednarodna konferenca o človekovih pravicah, policijski etiki in integriteti, ki jo slovenska policija organizira v sodelovanju z Evropsko policijsko akademijo (CEPOL). Slovenija na omenjenem področju ne hodi za drugimi, ampak mnoge prehiteva, je prepričan generalni direktor policije Janko Goršek.

Slovenski policisti so v nenehnem iskanju ravnotežja med učinkovitim izpolnjevanjem svojih nalog ter spoštovanjem človekove osebnosti in dostojanstva postavljeni v nezavidljiv položaj, je v uvodnem pozdravu poudaril generalni direktor policije Janko Goršek. Etično vedenje je zato pogosto odvisno od posameznikove osebnosti in njegove osebnostne integritete, je dodal.

Policijska etika v takšnih razmerah ne sme biti prepuščena vsakokratni presoji posameznika, zato so na slovenski policiji leta 2008 prenovili kodeks policijske etike, ki po prepričanju Gorška ne sme ostati le črka na papirju. Sistemsko rešitev po večletnem projektu predstavlja januarja letos ustanovljeni odbor za etiko in integriteto, ki naj bi pripomogel k ustvarjanju delovnega okolja, spodbudnega za posameznika, odnose in zaupanje med sodelavci, je povedal Goršek.

Etika in integriteta sta poleg zakonitosti, strokovnosti in spoštovanja človekovih pravic eno izmed glavnih orodij pri delu policista, je za STA pojasnil Goršek. Etike in integritete ne moreš ukazati, ampak je njuno sprejetje odvisno od osebnostne integritete policista. Vloga odbora bo v propagiranju etike in integritete ter v pomoč generalnemu direktorju, je dodal Goršek, v njem pa so člani, ki se "zelo dobro zavedajo, kaj pomenita poslanstvo poklica policista in etika".

"Represija je skrajni del ukrepanja policije," na prvem mestu pa sta po Gorškovem mnenju človeški odnos in nudenje pomoči, da ljudje v policistih ne bodo videli "tistih, ki se jih je treba bati". Tovrstne vsebine bodo skušali čimbolj življenjsko vnesti tudi v programe Policijske akademije, predvsem pa integriteto in etiko v vrstah policije vzpodbujati, je za STA še dodal Goršek.

Udeležence mednarodne konference je ob odsotnosti predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča uvodoma nagovoril tudi predsednik odbora za integriteto in etiko Robert Šumi, ki je predstavil rezultate raziskave o integriteti in vodstvu. Slednja je po njegovih besedah potrdila tezo, da integriteta vodstva vpliva na način vodenja.

Mednarodna konferenca o človekovih pravicah, policijski etiki in integriteti se bo na Brdu pri Kranju zaključila v petek, temo konference so predlagali slovenski organizatorji. Slovenija na omenjenem področju po prepričanju Gorška ne hodi za drugimi, ampak marsikoga prehiteva, zato pri slovenski policiji skušajo deliti svoje izkušnje z drugimi.