c S

Nagrada PS SE za človekove pravice ruski nevladni organizaciji

12.04.2011 13:05 Strasbourg, 12. aprila (STA) - Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) bo nagrado za človekove pravice junija letos podelila ruski nevladni organizaciji Odbor proti mučenju zaradi ključne vloge, ki jo je odigrala pri pomoči žrtvam resnih zlorab človekovih pravic, so v ponedeljek sporočili iz Strasbourga.

Žirija se je za ruski Odbor proti mučenju (Komitet Protiv Pytok) odločila zaradi učinkovitih neodvisnih preiskav, predvsem v Čečeniji, zaradi katerih je bil priprt marsikateri storilec. Odbor je tako močno prispeval k uveljavitvi vladavine prava v Rusiji in boju proti nekaznovanosti kršiteljev človekovih pravic, so sporočili iz Sveta Evrope.

Nagrado za "izjemne civilne dosežke na področju človekovih pravic v Evropi" PS SE letos podeljuje drugič. 10.000 evrov vredno nagrado, ki jo podeljuje vsake dve leti, bodo junija na slovesnosti v Strasbourgu podelili med poletnim zasedanjem Parlamentarne skupščine SE.

Prvo nagrado je leta 2009 prejela britansko-irska nevladna organizacija British Irish Rights Watch, ki je nadzorovala spoštovanje človekovih pravic na Severnem Irskem od leta 1990 naprej.

Nominacije za tretjo nagrado zbirajo do 30. septembra leta 2012. Kandidata mora nominirati vsaj pet podpornikov in pri tem našteti njegove aktivnosti v zvezi s človekovimi pravicami ter pojasniti, zakaj je v svojem početju izjemen.

V žiriji, ki je podelila letošnjo nagrado, je bil med vidnimi člani PS SE tudi švicarski senator Dick Marty, med neodvisnimi strokovnjaki pa generalna sekretarka Amnesty Internationala Irene Khan.

Odločitev je PS SE sporočil na prvi dan spomladanskega zasedanja, ki se danes nadaljuje z razpravo o verski dimenziji medkulturnega dialoga. Skupščina je sicer v ponedeljek ob potrditvi dnevnega reda zasedanja, ki traja do petka, tudi odločila, da bodo v četrtek na aktualni razpravi govorili o množičnem prihodu beguncev in nezakonitih priseljencev na jug Evrope.