c S

Ban predsednika Slonokoščene obale pozval, naj se izogne prelivanju krvi

12.04.2011 09:13 Abidjan, 12. aprila (STA) - Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v ponedeljek predsednika Slonokoščene obale Alassana Ouattaro pozval, naj se po prijetju njegovega predhodnika Laurenta Gbagboja izogne novemu prelivanju krvi in prepreči morebitno maščevanje nad Gbagbojevimi pristaši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar ZN je z Ouattaro govoril nekaj ur potem, ko so sile mednarodno priznanega predsednika države v Abidjanu prijele Gbagboja. Kot je dejal Ban, je Ouattara odgovoren za Gbagbojevo varnost. Sedaj ko je nekdanji predsednik, ki od volitev novembra lani ni hotel predati oblasti, v rokah predsednikovih sil, Ban pričakuje, da ne bo novega prelivanja krvi.

Ban je še pozdravil poziv Ouattare k ustanovitvi komisije za nacionalno resnico in spravo, ki bo preučila obtožbe o pobojih in drugih zločinih, ki sta jih v spopadih zagrešili obe strani, je sporočil tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky. Ban je poudaril, da morajo odgovorni za kršitve človekovih pravic za to odgovarjati.

Slonokoščena obala ima po njegovem "zgodovinsko priložnost" in se mora truditi za dosego nacionalne sprave in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Misija ZN, ki ima v državi več kot 9000 pripadnikov, bo pomagala pri skrbi za red in mir, je še še dejal Ban.

Združeni narodi so v ponedeljek sporočili, da je bilo po ocenah v spopadih po državi od lanskega decembra ubitih najmanj 800 ljudi, od tega 400 samo v Abidjanu. Tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq je ob tem dejal, da gre za podatke do pred tednom dni, da pa se bojijo, da so številke še veliko višje.