c S

V DeSUS se odpovedujejo ministru Svetliku

12.04.2011 07:42 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Koalicijski partnerji ne podpirajo predloga predsednika DeSUS Karla Erjavca, da bi vlada svojo podporo v parlamentu preverila z zaupnico. Erjavec je sicer predsednika vlade Boruta Pahorja na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev obvestil, da se stranka odpoveduje ministru za delo Ivanu Svetliku, ki je sodil v kvoto DeSUS.

Erjavec je namreč na današnjem sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin koalicijskih strank predlagal, naj gre vlada po zaupnico v parlament, s čimer pa se v ostalih koalicijskih strankah niso strinjali. Kot je pojasnil Erjavec, bi bilo koristno, da bi vedeli, kakšno zaupanje ima vlada v državnem zboru.

Glede podpore stranke upokojencev vladi pa je Erjavec napovedal, da bodo počakali še "kakšen mesec, da vidimo, kaj bo s pokojninsko zakonodajo", nato pa bodo v stranki odločali, kako naprej. Sam pričakuje, da bo glede na izid nedeljskega referenduma o malem delu pokojninska reforma padla, po njegovi oceni pa bo razlika med podporniki in zagovorniki še večja, kot je bila na tokratnem referendumu.

Erjavec je sicer predsednika vlade Boruta Pahorja znova spomnil, da bi bila smiselna ponovna pogajanja s sindikati ter da bi pokojninsko reformo najprej uskladili znotraj koalicije. "Za to pa ni bilo preveč posluha," je po današnjem sestanku dejal Erjavec.

Predsednik je premiera poleg tega danes obvestil, da minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ni minister stranke upokojencev, kljub temu da je iz kvote stranke. V DeSUS so se namreč odločili, da se Svetliku odpovejo. Erjavec je sicer že v nedeljo Svetlika pozval k odstopu.

"Erjavec je karierni politik, ki brez obzira izrabi vsako priložnost za lastno promocijo," pa se je na Erjavčeve pozive odzval Svetlik. Tako po njegovem mnenju želi tudi iz neuspeha referenduma o malem delu, ki ga je sicer zelo medlo podprl, kovati korist zase. Svetlik še opozarja, da se predsednik DeSUS verjetno že pripravlja na kampanjo proti pokojninskemu zakonu, ki mu ne nasprotuje iz vsebinskih razlogov, pač pa zato, ker mu vlada ni mogla ugoditi pri zahtevi, da bi upokojenci v varčevalnem programu sodelovali manj kot drugi prebivalci.

Sicer pa Svetlik, kot je za STA zapisal v odzivu, Erjavca ne ogroža, le strokovnih presoj ne želi podrejati njegovim političnim načrtom. "Simptomatično je tudi, da govori o sklepu stranke, še preden se je na to temo sestal njen izvršilni odbor," pa Svetlik še ocenjuje Erjavčeve izjave.