c S

DZ danes o umiku tajnosti z orožarskih dokumentov

12.04.2011 07:48 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji razpravljali o umiku stopnje tajnosti z dokumentov o trgovini z orožjem. V SDS, kjer so zahtevali izredno sejo, predlagajo umik oznak tajnosti z vseh orožarskih dokumentov. Mojca Kleva pa naj bi s potrditvijo v DZ postala nova evropska poslanka.

Tema o trgovini z orožjem pa se je ponovno odprla potem, ko se je februarja in marca v medijih pojavilo več zapisov o domnevni vpletenosti slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej.

V največji opozicijski stranki so se odločili, da bodo predlagali umik tajnosti z vseh orožarskih dokumentov ter zahtevali izredno sejo DZ. Zahtevajo umik stopnje tajnosti z vseh dokumentov predsedstva Republike Slovenije, predsednika RS, ministrstva za obrambo, vključno z njegovim varnostnim organom VOMO, ministrstva za notranje zadeve, Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, vseh preiskovalnih komisij, ki so se ukvarjale z orožjem, in komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v delih, ki se nanaša na trgovino z orožjem.

Umik stopnje tajnosti bodo predvidoma podprli tudi v koaliciji, kar naj bi se dogovorili na ponedeljkovem sestanku pri predsedniku vlade Borutu Pahorju.

Državni zbor bo na današnji seji tudi potrdil mandat novi evropski poslanki Mojci Kleva. Ta bo poslanski stolček v Evropskem parlamentu zasedla namesto Zorana Thalerja, ki je odstopil zaradi korupcijskega škandala, ki ga je razkril britanski tednik Sunday Times. Glede na izide volitev v Evropski parlament leta 2009 naj bi sicer Thalerjevo mesto zasedel Andrej Horvat, vendar bo v skladu z dogovorom v SD na poslanski stolček sedla Mojca Kleva.