c S

OZS: Zapora Slovenije verjetno bo

11.04.2011 16:00 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Na sredini skupščini Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) se bodo najverjetneje odločili za najbolj skrajen ukrep državljanske nepokorščine - zapore Slovenije v najkrajšem možnem času, so sporočili iz OZS. Obrtniki naj bi se za ta ukrep odločili zaradi neodgovornega odnosa ministrstva za finance do aktualnih zahtev obrti in podjetništva.

Razlog naj bi bilo dosedanje (ne)sprejemanje predlaganih zakonov, tako na vladi kot v državnem zboru, ki bi lahko omejili finančno in gospodarsko krizo v državi.

Obrtniki naj bi dialog z vlado zaostrili najprej na letošnjem Forumu obrti in podjetništva, ki bo v sredo dopoldne na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, zatem pa tudi na skupščini OZS, ki bo sledila forumu.

Ministrstvo za finance je za danes napovedani prvi delovni sestanek glede glavne zahteve OZS, da se v Sloveniji uvede načelo vsak račun šteje, tik pred srečanjem že četrtič v roku enega meseca prestavilo, in sicer na sredo.

Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu, so sestanek odpovedali zaradi nujnih neodložljivih in nepredvidljivih obveznosti ministra v povezavi z današnjo sejo vlade. Tudi premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je moral biti minister Franc Križanič na seji vlade, na kateri je poročal o eni izmed točk dnevnega reda.

"Sestanek smo iz navedenih razlogov odpovedali danes zjutraj, s protestom obrtnikov nismo seznanjeni ter njihovih napovedi dodatno ne komentiramo," so poudarili na ministrstvu, kjer dodajajo, da so od samega začetka zelo resno in poglobljeno pristopili k proučitvi zahtev OZS in k pripravi ukrepov za razreševanje težav obrtnikov in podjetnikov.

Paket interventnih zakonov, med katerimi so zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, novela zakona o davku na dodano vrednost ter novela zakona o javnih naročilih je že potrdil DZ in so že v veljavi.

V zvezi s projektom vsak račun šteje pa bo ministrstvo pogovore z obrtniki še nadaljevalo.

Pahor je danes napovedal, da bosta v sredo z gospodarsko ministrico Darjo Radić obiskala Forum obrti in podjetništva v Ljubljani in obrtnikom ter malim podjetnikom znova povedala, da je vlada veliko večino njihovih zahteva upoštevala, zato razloga za protest ni.

Glede načela vsak račun šteje pa je zatrdil, da finančno ministrstvo na njem še dela in da gre za kompleksno vprašanje.

Predsednik vlade je omenil tudi novelo zakona o graditvi objektov, ki na podlagi zahtev obrtnikov med drugim ukinja možnost gradnje objektov za lastne potrebe velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji in nima podpore med praktično vsemi poslanskimi skupinami v DZ.

Vlada je po Pahorjevih besedah sprejela odločitev, da spremenijo zakonodajni postopek iz skrajšanega v redni, ostaja pa pri vsebini zakona. Odločitev o noveli je tako pri poslancih, je sklenil.