c S

Žekš pozdravlja odločitev ZNP o nadaljevanju pogajanj o tablah

11.04.2011 15:57 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je danes pozdravil odločitev Zbora narodnih predstavnikov (ZNP) NSKS, da nadaljujejo pogajanja z avstrijsko stranjo in skušajo najti ustreznejši kompromisni predlog, ki bo vključeval rešitev vseh odprtih vprašanj med slovensko manjšino ter avstrijsko zvezno in deželno vlado.

Minister Žekš se je s tem odzval na odločitev ZNP, najvišjega telesa Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ki je na seji v soboto odločal o nadaljnjih korakih glede dogovora o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem.

ZNP je ob tem odločil, da naj NSKS nadaljuje pogajanja o ureditvi glede dvojezičnih krajevnih napisov in zahteva popravke. Je pa ZNP zavrnil 17,5-odstotno mejo za dvojezične napise in zahteval rešitev z okoli 175 dvojezično označenimi naselji.

Žekš pri tem ocenjuje kot zelo pomembno sporočilo, da predstavniki slovenske manjšine zahtevajo le minimalen dvig števila tabel in tako ne odstopajo občutno od trenutnega kompromisa, so danes sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ta teden bosta o predlaganem kompromisu odločali tudi drugi dve slovenski krovni organizaciji na Koroškem – Zveza slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS). ZSO bo predlog, ki so ga predstavili 1. aprila v Celovcu po srečanju predstavnikov avstrijske vlade, dežele Koroške in slovenske manjšine, obravnavala na seji v četrtek, člani SKS pa naj bi se o predlogu prav tako izrekli do četrtka.

V uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu verjamejo, da bosta tudi ti dve organizaciji sprejeli stališča, ki jih bo mogoče medsebojno uskladiti tako, da bodo vse tri slovenske krovne organizacije skupno nastopile na nadaljnjih pogajanjih.

Minister Žekš pri tem izpostavlja tudi pozitiven odziv državnega sekretarja v uradu avstrijskega kanclerja Josefa Ostermayerja, ki je glede sobotne odločitve ZNP NSKS dejal, da je pripravljen na nadaljnja pogajanja s predstavniki vseh treh slovenskih krovnih organizacij.

Žekš je tudi poudaril, da je za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem najpomembneje, da ostane pri svojih zahtevah enotna, kar so predsedniki vseh treh krovnih organizacij ponovno dokazali v nedeljo na srečanju z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem, so še zapisali v sporočilu za javnost urada za Slovencev v zamejstvu in po svetu.