c S

V Franciji od danes prepovedano nošenje burk

11.04.2011 10:24 Pariz, 11. aprila (STA) - V Franciji je danes stopil v veljavo zakon, ki prepoveduje nošenje burk ali nikabov na vseh javnih krajih. Zakon o prepovedi zakrivanja obraza je francoski parlament sprejel 11. oktobra lani.

V Franciji živi med štiri in šest milijonov muslimanov, vendar si obraz popolnoma zakriva le okoli 2000 žensk. Te poslej v javnosti ne bodo smele biti zakrite, sicer jim grozi denarna kazen do 150 evrov.

Še precej večja kazen je zagrožena za moške, ki bi ženske silili v nošenje burke, in sicer eno leto zapora in do 30.000 evrov kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če je oseba, ki jo silijo nositi burko, mladoletna, se kazen celo podvoji.

Številni kritiki zakona opozarjajo, da bo zakon prizadel eno najbolj ranljivih skupin. Menijo namreč, da bodo mnoge ženske, ki so bile doslej v javnosti zakrite, poslej ostajale doma in bodo tako še bolj izolirane.

Zakon se ne nanaša samo na burke in nikabe, temveč na vsa pokrivala, ki zakrivajo celoten obraz, kot so kute ali čelade. Prepoved velja na vseh javnih krajih, vključno z ulicami in parki.

Zakon, ki je bil sprejet po burnih polemikah, v veljavo stopa prav v času, ko je vprašanje islama in laične države stopilo v središče političnih razprav v Franciji.

Prejšnji teden je stranka predsednika Nicolasa Sarkozyja organizirala konferenco o tem, kako okrepiti sekularizem v francoski družbi. Na njej je bilo slišati, da bi morali v Franciji učiteljem in vzgojiteljem prepovedati nošenje naglavnih rut in drugih verskih simbolov, kot so križi, muslimankam pa bi morali prepovedati, da otroke v šolo spremljajo v rutah.

Sarkozyjeva stranka, ki ji leto dni pred predsedniškimi volitvami močno pada priljubljenost, naj bi skušala z razpravo na svojo stran pridobiti volivce skrajno desne Nacionalne fronte, ki je znana po svojih protiislamskih stališčih

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da bi vodja skrajne desnice Marine Le Pen v prvem krogu predsedniških volitev premagala Sarkozyja in se poleg kandidata socialistov uvrstila v drugi krog.