c S

Skromna udeležba na simboličnem referendumu o neodvisnosti Katalonije

11.04.2011 10:24 Barcelona, 11. aprila (STA) - Prebivalci Barcelone so na nedeljskem simboličnem referendumu z veliko večno podprli odcepitev Katalonije od Španije, vendar je na volišča prišlo zelo malo ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Referendum, ki so ga organizirali aktivisti za neodvisnost Katalonije, sicer nima nobene pravne veljave.

Na volišča je prišlo dobrih 20 odstotkov volivcev, od teh pa jih je 91 odstotkov glasovalo za to, da Katalonija postane samostojna.

Nedeljski referendum v Barceloni in še 20 manjših krajih je bil zadnji v vrsti podobnih simboličnih referendumov, ki so v prek 500 katalonskih občinah potekali od leta 2009.

Organizatorji upajo, da bodo s takšnimi referendumi spodbudili organizacijo pravega referenduma o neodvisnosti Katalonije. V skladu s špansko zakonodajo lahko sicer referendum razpiše le španska vlada, ki pa seveda odcepitve najbogatejše pokrajine v državi ne podpira.

Pred tremi leti je španska vlada že preprečila referendum o neodvisnosti pokrajine Baskije, ki ga je želela organizirati regionalna vlada.

V Kataloniji živi sedem milijonov od skupaj 47 milijonov prebivalcev Španije, pokrajina pa prispeva četrtino vsega španskega bruto domačega proizvoda.

Katalonija je bila podobno kot Baskija zatirana v času Francove diktature med letoma 1939 in 1975, kasneje pa sta obe pokrajini, še zlasti pa Katalonija, dobili precejšnjo stopnjo avtonomije.