c S

Zakon o malem delu ni prestal referendumskega odločanja

11.04.2011 10:28 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Volivke in volivci so na referendumu prepričljivo zavrnili zakon o malem delu. Tako zagovorniki kot nasprotniki zakona se strinjajo, da je takšen izid tudi odraz nizke podpore, ki jo med volivci uživa vlada, ter slaba popotnica za nadaljnje vladne reforme. Slišati pa je tudi pozive k odstopu ministra za delo Ivana Svetlika.

Volivke in volivci so na zakonodajnem referendumu ob 33,82-odstotni udeležbi prepričljivo zavrnili uveljavitev zakona o malem delu. Za uveljavitev zakona je namreč po neuradnih podatkih glasovalo 19,84 odstotka volivcev, proti pa 80,16 odstotka volilnih upravičencev.

Pobudniki referenduma so z izidom glasovanja zadovoljni. Po mnenju predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča so izidi jasen signal vladi, da mora spremeniti dialog in odnos do socialnih partnerjev. Toda sam dvomi, da je ta "želja" uresničljiva z isto vladno ekipo. "Maske so padle in vemo, kdo je kdo," Semolič odgovarja "sprenevedanju" politikov.

Rezultat referenduma po mnenju vodje Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marka Funkla pomeni zaušnico slabemu dialogu vlade s socialnimi partnerji. Gre pa zlasti za poraz ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, ne toliko vlade, še dodaja. Svetlik ima namreč "težave tudi pri drugih zakonih in izid tega referenduma kaže, da bi moral drugače voditi politiko".

Premier Borut Pahor ocenjuje, da neuspeh zakona o malem delu na referendumu pomeni tudi glas ljudstva proti vladi. "Ljudje niso glasovali samo proti zakonu, ampak so se izrekli tudi proti vladi, o tem ni nobenega dvoma," je dejal. Sicer pa premier zakona o malem delu ne označuje kot usodnega, kljub temu da gre za enega od reformnih ukrepov. Napovedal je, da se bodo sedaj osredotočili na uspeh pokojninske reforme, ki je po njegovem mnenju ključna.

Po mnenju ministra Svetlika pa je padec zakona o malem delu znak, da se ljudje še ne zavedajo pomena reform in da bo treba še veliko vložiti v osveščanje, da brez reform izhoda iz krize in boljše prihodnosti ni. Svetlik je dejal, da bo vlada odločitev volivcev razumela kot nestrinjanje z vsebino predlaganega zakona. Minister sicer meni, da gre za slabo popotnico za nadaljnje reforme, za katere se bodo borili, da bi bile uveljavljene. "Če hočemo stopiti iz krize, je treba storiti odločen korak," je dejal minister. Novi projekti bodo po njegovih besedah zastavljeni bolj odločno predvsem v smislu prepričevanja ljudi.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da je rezultat referenduma odraz podpore, ki jo vlada uživa v javnosti. Prepričan je, da bo izid referenduma o pokojninski reformi podoben, zato je po njegovem mnenju najbolje, da minister za delo Ivan Svetlik odstopi. Ker so v DeSUS prepričani, da bo izid referenduma o pokojninski reformi podoben, Erjavec predlaga, da vlada ponovno odpre pogovore o pokojninskem zakonu, "sicer bo doživela še težji udarec kot danes".

Predsednica LDS Katarina Kresal je izrazila obžalovanje, da je padel zakon o malem delu. Ta namreč ljudem, ki delajo, ni ničesar jemal, je poudarila. Zaradi odločitve volivcev po njenih besedah upokojenci ne bodo mogli ostati aktivni še po upokojitvi, nezaposleni v času iskanja redne zaposlitve ne bodo mogli delati in si s tem povrniti osebno dostojanstvo, študentje pa ne bodo mogli dobiti uradno priznanih delovnih izkušenj.

Tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar je v imenu stranke Zares izrazil obžalovanje, da je padel zakon o malem delu. Dejal je, da se danes odločalo še o marsičem drugem in ne samo o zakonu o malem delu, ki ga po njegovih besedah najbrž veliko ljudi niti ni prebralo. "Odločalo se je o zaupanju v politiko nasploh, ne samo v koalicijsko ali vladno politiko," je poudaril.

Na izide referenduma so se odzvali tudi v opozicijskih parlamentarnih strankah. Po mnenju podpredsednika SDS Zvonka Černača so volivci vladi Boruta Pahorja pokazali rdeč karton. Rezultat je po njegovih besedah sporočilo vladi, naj preneha s populističnim delovanjem in da preostali čas nameni odgovornemu upravljanju države.

"Zakon o malem delu je padel, ker je bil krivičen za delavce, ki imajo že sedaj najnižji standard, in za študente, da lahko delajo, da preživijo, pa je dejal poslanec SLS Franc Pukšič. Hkrati je dodal, da je to signal vladi, naj ne vozi več v leru, ampak naj nemudoma odstopi in sproži predčasne parlamentarne volitve. Tudi po mnenju prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je referendumski izid "prvi pokazatelj sesutja aktualne koalicije".

Politični analitik Matej Makarovič glede na rezultate referenduma pravi, da je vprašanje, ali je s to vlado sploh mogoče izvesti kakršnokoli reformo, saj v javnosti nima ugleda. Analitik Vlado Miheljak pa ugotavlja, da vlada nima animacijskega potenciala in avtoritete, s katero bi nagovorila javnost.