c S

Obstaja le ena pravna država

11.04.2011 07:54 Portorož, 09. aprila (STA) - Zdi se, da se je razumevanje temeljnega koncepta pravne države izgubilo v političnih prerivanjih, kjer se skuša poudarjati, da imamo dve pravni državi, je udeležence skupščine odvetniške zbornice opozoril Aleš Zalar. Kot je zatrdil, je treba ljudem razložiti, da obstaja ena pravna država, odvetniki pa so tu zato, da omogočijo njeno delovanje.

Kot je v nagovoru udeležencem skupščine odvetniške zbornice v Portorožu poudaril minister za pravosodje Aleš Zalar, so oči javnosti "upravičeno uprte v vse dele pravosodja". Pričakovanja javnosti so v tem pogledu legitimna, vendar včasih tudi nerealna, in tudi tu je vloga odvetnikov, meni Zalar.

Minister se je sicer dotaknil več konkretnih vprašanj na področju odvetništva. Tako je napovedal, da sprememb glede višine odvetniških tarif za zdaj ne bo in da je nanje mogoče računati šele potem, ko se bodo gospodarske in finančne razmere stabilizirale. Morebitna dodatna obremenitev državljanov zaradi zvišanja tarif bi namreč ta čas povzročila takšen odpor, ki ga politika ne bi prenesla, je ocenil.

Zato pa je Zalar mnenja, da obstaja več pomanjkljivosti v sedanjem sistemu izvajanja brezplačne pravne pomoči. Te segajo od podcenjenih odvetniških storitev do preobremenjenosti sodišč ter neselektivnega odobravanja brezplačne pravne pomoči, trdi minister.

Sam je zato odvetnikom predlagal, da bi ministrstvo skupaj z zbornico oblikovalo delovno skupino za pripravo prenove sistema. Ta bi predvidela denimo večjo vlogo odvetniške zbornice pri odločanju o tem, kdo je v konkretnem primeru upravičen do brezplačne pomoči.

Zalar je poudaril pomen dokončne uvedbe elektronskega poslovanja pravosodja za hitrost in kakovost dela sistema. Je pa tudi napovedal, da bo pri vrhovnem sodišču preveril možnost, da se za odvetnike vsaj do začetka pravosodnih počitnic omogoči vzporedno tudi poslovanje "po starem". Obenem pa je prisotne opozoril, da krepitev vloge odvetnika v sodnih postopkih brez tega elementa modernizacije ne bo mogoča.

Kot je še omenil Zalar, na pravosodnem ministrstvu pripravljajo tudi uvedbo sistematičnega usposabljanja za pravosodne poklice "kot neke vrste vstopno licenco za opravljanje teh poklicev". Pri tem bo potrebno seveda paziti, da ne bi ustvarili zaprtih sistemov in podsistemov. "Nujno je potrebno ohraniti prehodnost poklicev," je pojasnil.