c S

V veljavo stopa novela insolvenčnega zakona

11.04.2011 07:52 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Danes začne veljati novela insolvenčnega zakona, ki določa, da bo moral dolžnik v postopku prisilne poravnave poplačati terjatve upnikov v najmanj 50-odstotni višini, in sicer v največ štirih letih. Doslej za uvedbo postopka prisilne poravnave ni bilo nobenih pogojev.

Z novelo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju se krepko zvišujejo globe za prekrške. Poleg tega se krepijo pooblastila upniškega odbora, s tem ko bo imel pravico pregledati poslovne knjige in dokumentacijo, ki jo je prevzel upravitelj v stečajnem postopku. Upniški odbor bo upnike na njihovo zahtevo tudi obveščal o stanju stečajne mase.

Stečajnim upraviteljem se omejujejo pooblastila v zvezi z oddajo storitev za potrebe stečajnega postopka. Teh storitev namreč po novem ne bodo smeli oddajati povezanim osebam: to so subjekti, v katerih je upravitelj ali njegov družinski član pravni zastopnik, član poslovodstva ali nadzora oz. je z več kot petimi odstotki udeležen v kapitalu. Omejitev je razširjena tudi na pojavljanje v okviru tihega družbeništva.