c S

GZS poziva k zamiku prvega obveznega pobota za dva meseca

08.04.2011 14:31 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GSZ) je danes vlado pozvala, naj prvi rok za prijavo v obvezni večstranski pobot obveznosti podjetij, ki ga bo v skladu s pred kratkim uveljavljenim zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih izvajal Ajpes, prestavi na 15. junij. Poleg tega naj ohrani tarifo za izvajanje pobotov nespremenjeno.

Vlada je imela v četrtek na dnevnem redu predlog soglasja k pravilom o izvajanju obveznega večstranskega pobota, ki ga je pripravil svet Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Soglasja še ni odobrila in kot so za STA pojasnili na ministrstvu za finance, bodo skladno s sklepom vlade Ajpes pozvali k pripravi nove, nižje tarife.

Na Ajpesu predlagajo, da tarifa ostane enaka kot pri prostovoljnih večstranskih pobotih, ki jih izvajajo že zdaj, in sicer naj bi dolžniki plačali en promil od vrednosti dejansko pobotanega zneska. A hkrati naj bi se po prvotnem predlogu zvišal minimalni znesek nadomestila, in sicer z veljavnih 1,30 na štiri evre.

Na GZS temu nasprotujejo. "Ob vseh ugovorih na negativne učinke obeh zakonov na likvidnost in stroške gospodarstva ne pristajamo na nobene argumente v zvezi z dvigom tarife," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Prav tako menijo, da pravil za izvedbo večstranskega pobota ne bi smeli uveljaviti brez temeljite ocene učinkov izvajanja na celotno gospodarstvo in s pošteno oceno na usklajenost slovenskega pravnega reda s pravnim redom EU.

Na GZS pričakujejo, da se bo kot prvi rok za prijavo v obvezni večstranski pobot zagotovil 15. junij, presečni dan prijav odprtih obveznosti v obvezni pobot pa podaljšal vsaj za 45 dni. Na Ajpesu sicer prijave že sprejemajo, prvi obvezni večstranski pobot obveznosti pa nameravajo izvesti prihodnji petek.