c S

Kriminalisti z dvema ovadbama nad gospodarski kriminal

08.04.2011 14:30 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so vložili kazenske ovadbe v dveh primerih gospodarskega kriminala. V prvem primeru gre za podjetje s področja kranjske policijske uprave, kjer preiskava še poteka, doslej ocenjeni znesek oškodovanj pa presega 32 milijonov evrov. V drugem primeru gre za podjetje z območja Nove Gorice.

Za kateri podjetji gre, uradno ni znano, po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com pa gre za Merkur in Iskro Avtoelektriko.

V zvezi s sumi nepravilnosti pri poslovanju gospodarske družbe z Gorenjske je pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko v današnji izjavi za javnost v Ljubljani povedal, da so preiskovalci aprila vrhovnemu državnemu tožilstvu ovadili deset fizičnih ter osem pravnih oseb zaradi suma storitve osmih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Preiskava še ni končana in Črepinko ocenjuje, da pridobljena premoženjska škoda bistveno presega doslej ocenjenih 32 milijonov evrov. Ali gre za primer Merkurja, ni potrdil, saj bi s tem, kot je dejal, lahko škodoval dejavnostim te družbe.

Gre za kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja, dajanje nedovoljenega sprejemanja oz. dajanja daril ter pranja dejanja, je pojasnil Črepinko. Ovadene osebe so pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabile svoj položaj ter pri prodaji nepremičnin in poslovnih deležev oškodovale svojo družbo in drugi družbi pridobile protipravno premoženjsko korist.

Tako nezakonito pridobljena sredstva so ovadeni uporabljali pri gospodarski dejavnosti in prikrili njihov nezakonit izvor, poleg tega so zase terjali, sprejemali in dajali nedovoljene koristi in na ta način še dodatno oškodovali družbo.

Črepinko je poudaril, da so preiskovalci takoj po opravljenih hišnih preiskavah na vrhovno državno tožilstvo podali predlog za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi, ki je bila s temi dejanji strojena, čemur je tožilstvo sledilo, prav tako tudi sodišče.

V omenjenih hišnih preiskavah so zasegli računalnike in veliko količino dokumentacije. Gre za izjemo velike količine gradiva, je dejal Črepinko in dodal, da ga morajo še veliko pregledati, zato končnega rezultata preiskave ni mogoče napovedati.

V Merkurju z ovadbami še niso seznanjeni in ker so informacije zaenkrat neuradne, predsednik uprave Blaž Pesjak do uradne potrditve ovadb za STA ne more komentirati. Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki naj bi bil med ovadenimi, pa se na klice ni odzval, v njegovi odvetniški pisarni so povedali le, da o omenjenih ovadbah še ničesar ne vedo.

Črepinko prav tako ni razkril, na katero podjetje se nanašajo konec marca vložene ovadbe v primeru podjetja z območja Nove Gorice. "Ščitim interese družb, o katerih govorim," je dejal, povedal pa je, da so v tem primeru vložili kazensko ovadbo zoper štiri fizične in eno pravno osebo, ki jih sumijo zlorabe položaja. Poleg tega so zaradi ponareditve ali uničenja poslovnih listin ovadili tri odgovorne osebe. Ta preiskava je že končana, povzročena škoda pa je ocenjena na 5,7 milijona evrov.

Ovadene osebe so pri opravljanju vodstvenih nalog v tem podjetju zlorabile svoj položaj ter v imenu te družbe prevzemale finančne obveznosti in jih tudi plačevale, s tem pa drugi pravni osebi omogočile pridobivanje protipravne premoženjske koristi, vse to z namenom notranjega odkupa tega podjetja, je o tem primeru še povedal Črepinko.